Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arpad Pulai: introspekcija / Nadrealizam kao odbrambeni mehanizam sanjara

Galerija savremene umetnosti KC Pančeva, izložba radova autora Arpada Pulaia od pustovane vune, "introspekcija / Nadrealizam kao odbrambeni mehanizam sanjara". 19. – 29. 09. 2017. Otvaranje izložbe 19. septembra u 19h

 



 


Arpad Pulai rođen u Vrbasu 01.12.1986. godine. Završio Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu na Odseku tekstil. Diplomirao 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek dizajn tekstila. Član ULUPUDS-a u svojstvu kandidata od 2013, a od 2014. godine postaje punopravni član sekcije Tekstil i savremeno odevanje.



U 2014. godini osnovao udruženje građana ''Čunak''  koje za cilј ima revalorizaciju tekstilnih tehnika, dok je  delatnost udruženja  tkanje na horizontalinim i vertikalnim razbojima, obuka  ručnog i mašinskog pletenja, likovno-tekstilne radionice.

Iste godine je zaposlen  u Školi za dizajn  ‘’Bogdan Šuput’’  u Novom Sadu , kao profesor na predmetu Oblikovanje tekstila. Od 2015.  godine radi kao stručni saradniku u  nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku dizajn tekstila. Od 2017. godine je član ETN (European Textile Network).



Nagrade i priznanja

    Nagrada iz fonda Iva Vrinjanin za najbolјe ostvarenje iz oblasti tekstila na Diplomi 2011.

    Plaketa ULUPUDS-a na Diplomi 2011.

    Velika nagrada 45. majske izložbe za rad Tekstilna zidna pregrada. 2013

    Plaketa ULUPUDS- a na 22. Bijenalu Tapiserije. 2016

    Likovna nagrada za 2017. godinu, Bačka Topola, 2017

   



Materijale koje koristim u radu su ekološkog karaktera, kao i proces formiranja vunene površine, poznatije kao pustovana vuna. Sam proces formiranja vunene podloge  je manuelan i iziskuje dug vremenski period. Tehnika veza  takođe zahteva svoj prostor i vreme za realizaciju.

Prva etapa rada čini jednu fazu samoposmatranja, preispitivanja i  prikazuje uticaj spolјne sredine, koja deluje na oblikovanje misli i emocija.

Tekstilne forme sadrže jedan vid psihoanalize, odnosno, prikazane su situacije kroz koje pojedinac pokušava da svoje emocionalne komponente iskontroliše. Predstavlјena su oba polariteta, ono iskazano, tj. vidlјivo i ono što je skriveno u nama.Vizuelna komunikacja predstavlјena je kroz fascijalne ekspresije, rasute po površini tekstila, a formirane pomoću tanke linearne strukture, odnosno niti konca.

Druga etapa  projekta prolazi kroz mnoge faze istraživanja, sačinjavaju je ekperimentalno-nadrealne  konstelacije, zoomorfnih, biomorfnih i lјudskih formi.

Kao rezultat  dalјeg istraživanja, introspektivna faza stvara nezamislive-imaginarne forme lјudskog bića. Bezgranično preispitivanje sebe kroz druge životne forme; poistovećivanje sa njihovim karakternim osobinama, odnosno, duboko poniranje  u sebe kroz druge daje novu vizuelnu dimenziju radu.

Takav bezgraničan opus analiziranih uspomena koristim u svom likovnom izrazu, na taj način stvaram nove sinaptičke veze, odnosno, sećanja, u jednu nadrealnu celinu.

'' Nadrealizam kao odbrambeni mehanizam sanjara ''. Ambijentalne celine su nastale u  2016-2017.





arpadsanu1986@hotmail.rs



Datum objavljivanja: 13.09.2017.