Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arhitektura u kontekstu 3.

KCB,Galerija Artget, utorak, 14. februar u 19h. Ciklus predavanja Arhitektura u kontekstu 3. "Ovo mora da je to mesto". Razgovor sa arhitektama iz re:a.c.t studija Grozdanom Šišović i Dejanom Milanovićem, vodi arhitekta Mia David.


 


Nakon 10, 15 godina prakse, neminovno je da se osvrnete i zapitate da li je ovo ono što smo želili ili kako smo dovde došli. Samo ime biroa re:a.c.t upućuje na reakciju i interakciju u odnosu na kontekst, okolnosti, na ovde i sada. Ako posmatramo na taj način, onda se rad re:a.c.t-a, kao i njihova konkursna praksa, koja čini najveći deo opusa ovog autorskog tima, može čitati kao uporna težnja da se stvore kvalitetni prostori za svakog korisnika bez obzira na socijalne i ekonomske faktore. This Must Be The Place se odnosi i na ovo mesto, Beograd, Srbiju, kao mesto stvaranja, na margini dešavanja, isto koliko se odnosi i na prostore koje re:a.c.t stvara svojim projektima.



Rad ofisa re:a.c.t, kojim rukovode arhitekti Grozdana Šišović (1976) i Dejan Milanović (1973), obeležen je istrajnim i uspešnim učešćem na arhitektonskim konkursima, kao i zapaženim izvedenim objektima različitih tipologija. Uporedo sa projektantskim radom, deluju i u istraživačko-teorijskom polju i bave se pedagoškim radom u oblasti arhitekture.

Realizovana dela iz opusa re:a.c.t- a nagrađena su, između ostalog, nagradama beogradskog Salona arhitekutre 2010. i 2016. godine, Poveljom Udruženja arhitekata Srbije za delo izvedeno u inostranstvu i Zlatnom medaljom Internacionalnog bijenala mladih arhitekata u Minsku, u kategoriji poslovnih i industrijskih objekata, a tri njihova objekta do sada su nominovana za evropsku nagradu za arhitekturu Mies van der Rohe Award. NJiihov rad je izlagan i objavljivan u stručnim monografijama i serijskim publikacijama.



Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2017. godinu. 

 

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije


 


 



Datum objavljivanja: 09.02.2017.