Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arhitektura 20. veka u Vojvodini

Tribina i promocija knjige Vladimira Mitrovića "Arhitektura 20. veka u Vojvodini". Petak, 8. oktobar, u 18h MSUV, Dunavska 37. Gosti: prof. dr Aleksandar Kadijević,prof. dr Miško Šuvaković, prof. dr Predrag Šiđanin

 


Kulturni pejzaž je jedan od osnovnih i najsloženijih koncepata u proučavanju prirode, ali i društva. Prirodnjački diskurs istraživanja tretira pejzaž kao ekološku kategoriju, a semiotički diskurs ga tretira kao tekst, simbol, znak ili ideologiju s polazišta društvenih  humanističkih nauka. Arhitektura i urbanizam, kao discipline koje se bave konkretnim oblikovanjem prostora ljudske egzistencije, važan su deo kulturnog pejzaža.




Pregledan i detaljan prikaz graditeljskog nasleđa Vojvodine dat u knjizi Vladimira Mitrovića "Arhitektura 20. veka u Vojvodini" predstavlja dobru osnovu za dalja istraživanja i analize arhitektonskih praksi i produkcije u Vojvodini. Zbornik tekstova "Ideologije i ideali. Prilozi istraživanju arhitekture 20. veka u Vojvodini" nadovezuje se na knjigu "Arhitektura 20. veka u Vojvodini", donoseći šest tekstova koji na razlišit način razmatraju arhitekturu 20. veka u Vojvodini u kontekstu društvenih promena.  Ovaj susret - promocija, sa naslovom ARHITEKTURA: KO SMO, ODAKLE DOLAZIMO, KUDA IDEMO, ima cilj da označi Muzej savremene umetnosti Vojvodine kao instituciju koja podstiče negovanje teorijskog, kritičkog i društveno angažovanog pristupa arhitekturi.


 


Datum objavljivanja: 08.10.2010.