Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arheološka otkrića u Crkvinama

Konferencija za novinare četvrtak, 5. februar 2009, u 12 časova u Konaku kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8, povodom izuzetnih rezultata arheoloških istraživanja na lokalitetu Crkvine.

 


Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Muzej grada Beograda su 2006-2008. godine na lokalitetu Crkvine u selu Stubline kod Obrenovca vršili arheološka i geofizička istraživanja.


Najnovijim istraživanjima ovog neolitskog lokaliteta otkrivene su konture "grada"  iz tog perioda. Geofizikom je na 20% od ukupno 16 ha površine lokaliteta konstatovano više od 100 kuća, rovovi koji su branili naselje i nekoliko "trgova". Pretpostavlja se da je ovaj "neolitski grad" imao oko 500 kuća sa oko 3-4000 stanovnika.


Kuća istražena 2008. godine je, pored izuzetnih podataka o organizaciji života u njoj (nalazi žrvnja, dve peći, žrtvenika, bukraniona), pružila i jedinstven, do sada nezabeležen nalaz. Pronađena kompozicija od preko 40 neolitskih figurina, sa modelima minijaturnih alatki, otvara nova pitanja o načinu i organizaciji života u tadašnjem društvu. 


Predstavnicima medija će govoriti:  mr Adam N. Crnobrnja, arheolog Muzej grada Beograda i  Zoran Simić, arheolog Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


Arheološki lokalitet  "Crkvine" u Stublinama


Arheološki lokalitet "Crkvine" u Stublinama kod Obrenovca, poznat je arheološkoj javnosti od sredine prošlog veka, kada su odavde zabeleženi prvi arheološki nalazi. Tada su, krajem šezdesetih godina, od strane Muzeja grada Beograda, obavljena i prva sondažna iskopavanja manjeg obima. 

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Muzej grada Beograda, tokom 2006. godine, otpočeli su sa sondažnim istraživanjima na ovom lokalitetu u cilju dobijanja podataka o stratigrafiji kultutrnih slojeva, hronološkoj determinaciji očuvanih ostataka, kao i površini koju lokalitet zahvata. Ovi podaci bili su potrebni zbog formiranja elaborata za donošenje rešenja o zaštiti ovog nalazišta. Tom prilikom, konstatovano je da se radi o ostacima jednog većeg neolitskog naselja sa bogatim pokretnim arheološkim nalazima, kao i o ostacima nekropole iz poznog srednjeg veka. Na osnovu površinskih nalaza na terenu, kao i podataka sa iskopavanja obavljenih šezdesetih godina prošlog veka, može se pretpodtaviti da arheoloških ostataka ima na površini od oko 16 ha. Upravo zbog ovoga, tokom 2007. godine na lokalitetu su započeta geofizička istraživanja koja su dala izuzetne rezultate na segmentu koji je tada urađen. Tokom 2008. godine u periodu od 22. septembra do 10. decembra, radi provere podataka dobijenih geofizičkim istraživanjima, na lokalitetu su otvorene dve arheološke sonde i istražena je površina od oko 100 m2. U jednoj od otvorenih sondi, konstatovani su ostaci jedne veoma dobro sačuvane kuće iz perioda finalnog neolita/ktaj faze Vinča-Pločnik/, sa izuzetno bogatim inventarom pokretnih i nepokretnih nalaza. Kuća je bila veličine 9 x 7 m, orijentisana dužim stranama približno sever-jug. U okviru kuće konstatovane su bar dve prostorije na osnovu ostataka pregradnih zidova. Očuvani su delovi zapadnog, severnog i istočnog zida, kao i tragovi drvenih stubova koji su nosili zidnu konstrukciju. U severozapadnom uglu objekta, konstatovani su ostaci jedne kalotaste peći pravougaone osnove, oko koje je stajalo nekoliko u celosti očuvanih posuda za hranu, a nešto zapadnije od nje i veći broj stilizovanih figurina od pečene zemlje. U jugoistočnom delu istraženog objekta konstatovani su ostaci podnice još jedne manje peći, dok je u severoistočnom delu kuće otkriven recipijent koji najverovatnije predstavlja žrtvenik. U centralnom delu kuće, stajao je žrvanj, elipsoidne osnove sa jednom celom posudom in situ. Unutar objekta pronađeno je obilje fragmenata keramike, kremenih nožića, kamenih sekira kao i devet grupa keramike, koje čine uglavnom cele posude ili posude koje se dobrim delom mogu rekonstruisati. Kuća je stradala u jakom požaru. 


 


Datum objavljivanja: 03.02.2009.