Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arheološka nalazišta Na Beogradskoj tvrđavi

JP "Beogradska tvrđava", organizovaće obilaske arheoloških nalazišta na Beogradskoj tvrđavi, 27. i 28. juna 2009. godine, u 18 časova. Mesto okupljanja svih zainteresovanih za obilazak je na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, kod Galerije Stambol kapije.

 


Kako radovi na promeni šina još uvek nisu završeni, a zbog velike zainteresovanosti naših sugrađana i ovog vikenda posetioci će moći da vide  novootkrivene rimsku građevinu i antičku ulicu, via dekumane, koje su pronađene prilikom radova na izmeni tramvajskih šina.

U subotu, 27. juna obilaziće se arheološka nalazišta na platou Gornjeg grada, sa posebnim osvrtom na aktuelno arheološko nalazište – Prolom, obilazak ostataka zamka despota Stefana Lazarevića, severoistočnog bedema sa ostacima antičkog kastruma, kao i ostatke fortifikacija i građevina iz austrijskog i turskog perioda. 

U nedelju, 28. juna 2009. godine, u Donjem gradu pored Mitropolitskog dvora, prezentovaćemo  kompleks Istočne kapije Donjeg grada, Severoistočnog bedema, Malog barutnog magacina, kao i novootkriveni bedem i kapiju u okviru Sava kapije, koji potiču iz 14. veka, iz doba vladavine srpskog cara Stefana Dušana.

Takođe ćete biti u prilici da posetite i izložbu na Savskom šetalištu "Beogradska tvrđava i varoš na starim planovima" kojom su prezentovani planovi Beogradske tvrđave nastali u periodu od 17. do 19. veka koji se danas čuvaju u mnogobrojnim evropskim arhivima.

  Ova razgledanja su besplatna


Datum objavljivanja: 24.06.2009.