Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ARGE Steiermark – Vojvodina

Povodom sve učestalijih reakcija javnosti na kampanju koja se poslednjih dana vodi, a u vezi sa projektom / izložbom …by the way… Savremena austrijska scena, objavljemo dokument, protest kustosa i umetnika iz Graca.


 


Grac, 1.April 2011.





Zatečeni i zaprepašćeni protestujemo kao kustoskinje i kustosi, kao umetnice i umetnici, jasno i glasno protiv cenzurisanja umetnosti u Novom Sadu danas i u buduće. Nepodnošljivo iskustvo je videti, da je sloboda umetnosti u Srbiji ozbiljno ugrožena.





Mi stajemo protiv glasina i provokacija bulevarske štampe, koja namerno pokušava da iskoristi naš projekat i prikaže ga u nekom sasvim drugom svetlu.  Projekat smo realizovali na poziv Muzeja  savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a kao povratnu posetu umetnica i umetnika iz Srbije, zajedno sa novosadskim muzejskim timom u Gracu. U našem projektu, gde se na plakatima nalaze inscenirani motivi nasilja, na molbu agencije za postavljanje plakata, naši su umetnici u svoj rad integrisali, od nje traženi tekst, gde se kaže da je reč o radu umetnika,  a ne scenama nasilja.



Kao što se može pročitati, naš koncept je sledeći: „Centralno pitanje koje su sebi postavili umetnice i umetnici jeste, na kakvu bi recepciju javnih i umetničkih iskaza o dirigentima naše sadašnjosti postavljenih na umetničku scenu, – politici i ekonomiji, egoizmu i osećaju za kolektiv, neoliberalizmu i društvenom poretku, zatvorenim i otvorenim društvima, hijerarhiji i toleranciji itd. – trebalo računati u zemlji sa drugačijom tradicijom, a verovatno i sa sopstvenom stvarnošću. Podstrek na otvoreni diskurs o teoriji umetnosti, štaviše o umetničkoj praksi na najrazličitijim nivoima recepcije bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva ovih susreta koji se šire iz grada u muzej i iz muzeja u grad.“



Medijska stvarnost ulice nas je sustigla: nije se istraživalo, nego smo uprljani sa ozbiljno zamišljenim podsmešljivim prigovorima, koji su na isključivo oportunistički način iskorišćeni. Protiv toga stojimo odlučno i zajedno sa našim koleginicama i kolegama iz Muzeja, kao i sa prijateljima umetnosti u Novom Sadu i Beogradu.



Kustos / Kustosice Werner Fenz, Evelyn Kraus, Mirjana Peitler u svoje, kao i u ime štajerskih umetnica i umetnika


 



Datum objavljivanja: 05.04.2011.