Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arahna, Dragice Dumanović Radunović

U Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40., u utorak, 11. januara u 19. časova otvara se izložba Dumanović Radunović Dragice (in memoriam). Izložba traje do 21. januara.

 


Posthumna izložba obuhvatila bi dostupne fragmente iz celokupnog opusa njenih realizovanih i nerealizovanih radova, crteža, projekata, uzoraka - pod sloganom ARAHNA. Arahna je bila najpoznatija anticka tj. lidijska pletilja i tkalja koju je boginja Afrodita iz ljubomore kaznila, pretvorivši je u pauka.


Za umetnika primenjenih umetnosti važno je da ono sto osmisli i u materijalu realizuje, a u zavisnosti kojoj grani te divne primenjene umetnosti pripada, privuče što više poklonika neindustrijskog i iskonskog rada ruku. To je umela i znala Dragica Dumanović Radunović. Prepletajima niti (vune, mohera, pamučnih traka, lureksa) i iznenađujućom  ombinacijom boja želela je da posavetuje i ohrabri dame da se « upuste « u avanturu kolorita kojim je ona stvarala. Galerija Singidunum je godinama sa radošću očekivala njenu novu s ljubavlju ispletenu priču za sezonu jesen - zima, bilo da su u pitanju već prepoznatljive kape skaske, toke ili pojasevi. Isticala je baš taj kontrast u odabiru kolorita svojih eksponata, jer on je davao poseban šik izgledu onoga koji želi novo i nesvakidašnje. Svakoj zadatoj temi, umetničkom izazovu prilazila je sa posebnim entuzijazmom stvaraoca željnog da idejama, sazrelim i realizovanim, obeleži izlozbe Udruženja i njene maticne galerije Singidunum.




Trag je ostao i trajaće jer umetnička nit se ne prekida. 


Maja Škaljac Stanošević, kustos


 


 


Datum objavljivanja: 10.01.2011.