Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Apsolutno sjedinjenje Peđe Gavrovića

U galeriji Progres, od 23. avgusta do 4. septembra 2010. otvorena je izložba slika Peđe Gavrovića, pod nazivom, "Apsolutno sjedinjenje". Povod izložbe je jubilej 35 godina likovnog stvaralaštva ovog akademskog slikara.

 


Izložbu su otvorili  prof. Stanisalv Staša Živković i prof. Kosta Bunuševac, a gosti su bili Slađana Milošević, Kornelije Bata Kovač i Peđa Kalajdžijević.


Apsolutno sjedinjenje


"Duša svetluca, duša je kristal, duša je svetlost. Čovek je transcedent apsolutnih sila. Stići do transformacije u viši mentalni red uspeva tek kretanjem na put ka mentalnoj revoluciji, ili stanju u kome prepoznajemo nepatvorenog sebe, sebe bez istorijskog dvojnika ušuškanog na stalaži ponude i potražnje.


Jedan od retkih ezoterijskih sprintera Beograda, brzinom fotona prohujava kroz meta slikarstvo svetlosti, šifriran pseudonimom uzetim iz francuske revolucije: Peggy Gavrosh, sa primarnim transcedentom Zizi Violet, inače na plebejskom nivou kršten kao Predrag Gavrović.

Svi smo mi neko drugi, dok ne uspemo da ga pronađemo i načinimo kvantni skok u istinitog sebe u novom vremenu i prostoru.

Slikarstvo je draga baka sposobna šta god da vidi, da na sliku stavi i učini radost drugima da vide šta je ona videla i tako oduvek.

Ali ima onih koji slikaju ono što se ne da očima i intelektom videti, već nekim drugim, neopisivim čulima, ako Peggy Gavrosh što se plodi sa prvobitnom nevinošću svog odraza i donosi mentalne printove iz sveta svetlosti, nehajno i ovlaš, očaran bojenjem prizora rajske svakodnevnice.


I da zaključim u večnost: Raj je primarna realnost, pakao je sekundarna sadašnjost."


prof. Kosta Bunuševac


 


 


Datum objavljivanja: 24.08.2010.