Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Antigena Marijane Markoski

U sredu, 23. decembra u Galeriji SKC Beograd, otvara se samostalna izložba autorke Marijane Markoske, pod nazivom, "Antigena". Izložba će trajati do 30. decembra, 2009. godine.


 


ANTIGENA je doktorska izložba Marijane Markoske, magistra umetnosti u oblasti digitalne umetnosti. Ona se realizuje kao finalni rad na interdiciplinarnim doktorskim studijama na grupi za digitalnu umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.




Digitalni video Marijane Markoske nazvan Antigena prikazuje decu koja interpretiraju odabrani tekst iz Sofoklove Antigone, i to u digitalnom 3D okruženju. Filmske scenografije njihove generacije su idealni sajber prostori, koji se u umetnickom smislu nastavljaju na poznate, klasične obrasce. Naslov Antigena je višeznačan, i predstavlja igru reči koja, pre svega, asocira na ovu antičku tragediju. Ovaj rad takode, kako naslovom tako i samim digitalnim medijem, ukazuje na eksponencijalni uspon nauke kroz prizmu društva: od praistorijskog "selektivnog odgajanja" do molekularne biologije i genetike, jedna od današnjih društvenih posledica ovog uspona je i hiperstimulacija dece.


 



Datum objavljivanja: 21.12.2009.