Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Antanasije Punoševac: Arhetipski karakteri

Izložba slika Antanasija Punoševca " Arhetipski karakteri" otvara se 18.juna 2019. godine u 19. sati i biće otvorena do 6. jula, 2019. godine, svakog dana od 10 do 20 sati, sem nedelje. Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca


 


Arhetipski karakteri

Uzeti kao univerzalne forme, tela i lica predstavljena na ovoj izložbi dovedena su do individualne neprepoznatljivosti. LJudi na radovima su oslobođeni socioloških karakterističnosti, kao i svih prolaznih, trenutnih psiholoških odlika. Oni postaju predstave univerzalnog, arhetipskog karaktera. Krećući od primarne

inspirisanosti ljudskim telom, moje istraživanje teži razotkrivanju onog osnovnog sadržaja upisanog u njegovoj arhitektonici. Te sadržaje, prvenstveno humanog karaktera, pokušavam da učinim jasno čitljivim kroz likovno redefinisanje prostora tela – prostora u kojima oni postaju materijalni i dostupni vizuelnom opažanju.

Cilj je ostvariti prostor opštih pitanja ljudskog postojanja, kao i snažan doživljaj ljudskog prisustva. Pod tim prostorom se, pre svega, podrazumeva imaginarni prostor slike, a zatim i realni prostor, koji se formira postavkom radova u galerijskom ambijentu. Imaginarni prostor slike se otvara u granicama tela i njegove materijalnosti. Prisutnosti telesne materije, a kroz nju i samog čoveka, doprinose likovni postupak koji zahteva dugotrajne procese traženja i transformacije forme tela. Zaleđen pogled, zaustavljeni pokreti ljudskih figura koje sve vreme pokušavaju da nadiđu format i skoro izađu u prostor posmatrača, naglašena materija telesnosti – sve to bi trebalo da navede posmatrača na suočavanje sa prirodom čoveka kao takvog. Predstave sa slika bi trebalo da posmatrača dovedu u stanje snažne empatije, koja za cilj ima pobuđivanje onih dubokih pitanja ljudskog postojanja. Slikarskim transformisanjima i stalnim preispitivanjima forme i karaktera, telo i lice počinju da odaju utisak kretanja životne energije, kao i ljudske zagledanosti u prostore izvan svakodnevnog. Posmatrač biva izmešten iz sadašnjeg trenutka i upućen na potragu za slikama oslobođenih od površnosti – za slikama opšte drame ljudskog postojanja, otkrivajući tim putem kako bitnost tuđeg prisustva, tako i nove prostore sopstvenog bića.


Antanasije Punoševac rođen je 1. juna 1992. godine u Kruševcu. Završio je osnovnei master studije kao  student generacije na Fakultetu likovnih umetnosti 2015. godine u klasi red.prof. Gordana Nikolića, Odsek slikarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama slikarstva na istom fakultetu. Član je ULUS-a i Udruženja likovnih umetnika Kruševca. Izlagao je na više grupnih i na sedam samostalnih izložbi.


Samostalne izložbe:

2015. Beograd, Galerija FLU, Izložba studenata generacije Univerziteta umetnosti

u Beogradu za 2015.vgodinu

2016. Beograd, Galerija Doma kulture Studentski grad, Prostori lica

2017. Kragujevac, Galerija Mostovi Balkana, Lica, izložba crteža

2018. Beograd, Galerija ’73, Lica, izložba crteža

2018. Kruševac, Umetnička galerija, (Samo)posmatranje, izložba akvarela i slika

2018. Niš, Galerija savremene likovne umetnosti / Paviljon u Tvrđavi, izložba

litografija i crteža, Jelena Petrović i Antanasije Punoševac

2018. Novi Sad, Galerija Kulturnog centraNovog Sada, Izložba akvarela


Nagrade:

2011. Nagrada FLU za crtež studenata prve godine studija

2014. Nagrada Stevan Knežević za crtež

Stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


 


 



Datum objavljivanja: 18.06.2019.