Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anorexic Gummy Event

U utorak, 13. januara u 19. časova, Marina Mirković i Marija Šujica otvaraju multimedijalnu izložbu "Neću da progutam! - Anorexic Gummy Event", u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do 25. januara.

 


Fiksacije koje u svom funkcionalnom aspektu upućuju na traumu, na maltretman, izdatost od strane elementarnih nosioca zaštite. Zgađenost, odbijanje od sebe, od usta, i sa druge strane zadržavanje u sebi, konstipacija. Dve strane inata. Ko tu zaista vlada situacijom? Dve umetnice - jedna oralna, druga analna - provešće vas kroz svoj svet regresivne suspendovane adolescencije, ušećerenog brutalizma gumenih bombona, gumenih igračaka, gumenih ljudi. Na otvaranju vas očekuje i repulsivni gumeni bife + bulimi bucket party.

 

Marina Marković

Kao ličnost i kao pojava, mala Marina Marković se formirala u ženu pod jakim uticajem Zeke, Žele Zeke, sa leptir mašnom i sa cvikerima (pravi je bombon), i tu je nastala i ta trajna opsedntost dijademama, tijarama, kao i svime što je roze, plastično em falusno (mada i neke traume). Iako diplomu slikarke stiče na smeru multimedijalnih umetnosti praktično je do dana današnjeg kompjuterski nepismena, s izuzetkom softvera koji su roze. Uprkos tome što je dvostruko rekurirana anoreksičarka, Marina s ljubavlju kuva, mesi i hrani druge ljude, te ih gleda kako jedu, što je ujedno i njena najveća inspiracija - naravno - u večnoj borbi sa opakim tulumbama (koje i dalje žele njenu smrt). Amaterski je angažovana kao glumica, kick-boxerka i igračica u SM gej klubovima.

 

Marija Šujica

Najpre kao veoma  malo asocijalno dete, a kasnije kao odrasla individua, Marija je šetala od igrališta do igrališta novobeogradskom peččarom. Na plodnom tlu dečijih igraličta rasle su raznorazne boleštine koje je ona bezrezervno konzumirala, kasnije ne mogavši  da ih iskoreni i zauvek potisne iz sećanja. Kada je gradski prevoz postao sastavni deo njenog života, počela je da otkriva najružnije ljudske mirise i fizionomije, pa je pink televizija, kao normalni sled izlaganja takvom prizoru, usisao poput Carol Ann Freeling, junakinje iz Poltergeista, gde traga za savršenom fizionomijom nakaze. U Hramovima poput Luna parkova, Mega-marketa, Kockarnica i Kladionica oseća stvaralački nemir i neizdrž.

Trenutno radi u podrumu, 2m ispod zemlje, odakle se mogu čuti svadje njenih privilegovanih nadzemnih komšija, odakle se takodje može pratiti red odlaska u WC koji je strogo tačan i često upražnjavan. Živi u stanu iznad podruma.


 


 


Datum objavljivanja: 12.01.2009.