Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anja Tončić: Eho komora

Peta godišnjica rada galerije X Vitamin i otvaranje izložbe "Eho komora" Anje Tončić,
četvrtak 22. decembar, 20h X VITAMIN Resavska 19, Beograd


 


 


Anja Tončić je polazište za novu seriju radova pronašla u nedavnim okolnostima u kojima se zatekao ceo svet, kao i njihovim posledicama. Dok se mnogi nadaju da će se svet vratiti u “ono što je bio ranije”, umetnica prikazuje lekcije iskušenja u kojem se nalazimo. Globalna kriza podstakla je rastući osećaj otuđenja.



Kombinacijom naučnog i likovnog pristupa radu, Anja Tončić uspeva da konstruiše novi pogled na savremeno slikarstvo. Novom serijom radova istražuje forme, neizbežne i često zabrinjavajuće. Eho komora je virtuelni prostor unutar kog se sadržaj plasira na osnovu praćenja internet aktivnosti, tako da postoje različiti setovi informacija koje se plasiraju pojedincima na osnovu sadržaja koji konzumiraju.



Galerija X Vitamin nastavlja sa praksom da zastupa umetnike mlađe i srednje generacije. U proteklih pet godina, X Vitamin je plasirao umetnike sa kojima sarađuje na internacionalnu scenu. Galerija se predstavila na pet sajmova umetnosti i realizovala je preko 40 izložbi u zemlji i inostranstvu. X Vitamin zastupa umetnike Uroša Đurića, Mihaela Milunovića, Milorada Miću Stajčića, Marinu Marković, Nikolu Markovića, Jelenu Jelaču, Anju Tončić, Maju Rakočević Cvijanov, Kristinu Bajilo, Irenu Kovač, Andreu Dramićanin, Tijanu Radenković i Dragana Rajšića. Pored umetnika koje eksluzivno zastupa, galerija sarađuje sa brojnim umetnicima iz zemlje i inostranstva kroz različite programe.



Anja Tončić (1996, Beograd, Srbija) diplomirala je na osnovnim akademskim studijama 2018. godine, kao i na Master studijama 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo. Od 2013. učesnica je na preko 85 grupnih i 12 samostalnih izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu. 2019. godine bila je predstavnica Saveta Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2018. godine aktivno sarađuje sa galerijom X vitamin u Beogradu, kao i sa ITP-om u Beču (Institute for Theoretical Physics – Technische Universitat Wien) kao analitička savetnica za vizuelne eksperimente. Od 2020. godine je u statusu samostalnog umetnika Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Radi na presecima vizuelnih umetnosti, statističke fizike i akustike. Njen rad se fokusira na procese kibernetike, oscilacija, refrakcija, i pojma (ciklične) generativnosti, koristeći medije kao što su crtež, instalacije, slikarstvo, zvuk, grafičke tehnike, objekti, fotografija, prostorna dinamika, kao i

primenjena nauka u likovnim odnosima. Trenutno živi i radi u Beogradu i Beču.


 


 



Datum objavljivanja: 14.12.2022.