Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anja Tončić & Dunja Ožegović: Vakuum

Od četvrtka 10. juna otvorena je izložba "Vakuum",autorki, Anje Tončić i Dunje Ožegović. 10 – 28. jun 2021. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Anja Tončić (1996, Beograd) diplomirala je i magistrirala 2019. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Aktivno izlaže od 2013. i od tada je realizovala deset samostalnih i učestvovala na preko sedamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je dvanaest nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti.



Dunja Ožegović (1995, Beograd) diplomirala je i magistrirala 2019. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku.Izlagala je na dve samostalne i pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je četiri nagrade na fakultetu.



Izložbu pod nazivom ,,Vakuum“ čini izbor crteža izvedenih u  kombinovanim tehnikama na papiru na zidovima galerije, kao i radova u prostoru koji su deo predmetne instalacije.  Zajedničko polazište oko koga se razvijaju ovi ciklusi radova je relativizovanje tradicionalnih naučnih  tumačenja pojma vakuuma kao apsolutno ispražnjenog prostora  i njegovog redefinisanja u svetlu  analogija sa fenomenom praznine ili nepostojećeg u klasičnoj filozofiji.

(...)



Dunja Ožegovic radi na papiru koji nestaje u crno-belom pastuoznom bojenom nanosu. Okamenjena ekranska struktura boje, kao pepeo slika  sagorelih u pikselima koji su je uništili, ali i masa koja čuva  nove predstave, koje nastaju i nestaju, gotovo istovremeno (…) Ekranska slika je usisala, gotovo, kompletno znanje i iskustvo civilizacije i postala “živi” fenomen  našeg vremena, gurnula nas u vakuum prostor i  iščekivanje njene nove realnosti.



(…) Na slikama Anje Tončic se pojavljuje ta  realnost, u “krupnom planu”, svet čula, talasne frekvencije, zvuci, kretanje, sve crno-belo. Simulacije pokreta  na platnu ili papiru,  otkrivaju prirodu te vibracije,  unutrašnji pokret prizora. Slika egzistira kao  frejm  nekog  filma u kome, kao bilo, pulsira “beskonačno” vreme ili prostor bez vremena, vakuum prostor.  Otklon samozagledanosti, sveden i čist je upozoravajuce ogledalo egzistencijalnog nemira i neizvesnosti koji,  pred posmatracem, potvrđuju svoje prisustvo i postojanje samima sobom.

              

Dragica Vuković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 07.06.2021.