Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anita Kapraljević: Funky Birds

Izložba umetnice Anite Kapraljević pod nazivom Funky Birds, biće otvorena u galeriji Kulturnog centra Dorćol, Mike Alasa 48, Beograd, u petak, 6. oktobra u 19h.


 


Anita Kapraljević je rođena u Mostaru, a sada živi i radi u Berlinu. Studirala je na Univerzitetu primenjenih nauka u Nirtingenu na klasi za umetničku terapiju i Akademiji lepih umetnosti u Štutgartu kod Vernera Pokornija, Petera Ševalijea i Kristijana Jankovskog, Akademiji lepih umetnosti u Beču kod Daniela Rihtera, Kineskoj akademiji umetnosti u Hangdžou i ISR: Institutu za društvena istraživanja San Francisko. Osnivač je  Bomb galerije u Mostaru. Izlagala je na grupnim izložbama u Evropi, SAD-u i samostalnim izložbama u Nemačkoj. Ovo je njena prva samostalna izložba u Beogradu.



Njen primarni medij je slikarstvo a ponekad ispituje slikarski stvaralački proces kroz performans i saradnju sa umetnicima koji stvaraju u drugim medijima. Kompoziciju slike gradi sa ugledom na umetnost prošlosti inspirisana idejom o bezvremenosti slikarskog procesa i komunikacije ideja u prostoru i vremenu.



U srži izložbe Funky Birds je nekonvencionalnost koja oslobađa i inspiriše. Istoimena slika povod je za performans koji će umetnica izvesti tokom trajanja izložbe kopirajući je pred publikom. Za Anitu ova slika predstavlja liberalni raj, svojevrsni bestiarium, kroz kombinaciju estetike arnuvoa i figura od porcelana. Na crtežima koje predstavlja u okviru izložbe dala je omaž pticama koje blistaju u vrtu izobilja, krase ga svojom jedinstvenom i smelom pojavom, i čine svet šarenijim i zabavnijim. Anita ovom izložbom prenosi svoju viziju sveta koji predstavlja jedinstvo različitosti i radost deljenja.


 



Datum objavljivanja: 05.10.2023.