Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anica Vučetić: Između svetova

Anica Vučetić: Između svetova, Galerija Podroom, Trg republike 5/-1 3 – 31. oktobar 2019.

 



 


Anica Vučetić jedna je od najpoznatijih video umetnica na srpskoj sceni vizuelne umetnosti čiji rad u video umetnosti i ambijentalnim instalacijama pratimo više od trideset godina. Važno mesto u njenoj obimnoj produkciji pripada video performansu koji neguje u formi autoperformansa. U osobenom poetskom diskursu prepoznaje se po psihološkim narativima za koje ima afinitet, poput tema sna, sećanja, nesvesnog…koje kao lična iskustva i proživljene intimne doživljaje vizualizuje u simbolične i metaforične prizore u pokretnim slikama.



Za njenu umetničku praksu karakteristična je procesualnost rada koja počinje sa promišljanjem vizuelne predstave kroz scenario, scensku radnju, definisanje background –a i svetlosnih efekata, potom kroz produkcijske poslove montaže slike i zvuka, do rada sa prostorom u izlagačkoj praksi kada u koncipiranju postavke video instalacija i ambijenata teži totalnom vizuelnom doživljaju participativnom za publiku.



I na aktuelnoj izložbi „Između svetova“ u galeriji Podroom, autorka dosledno sprovodi svoju umetničku praksu i artikulaciju poznatih tema u devet novih video instalacija i video ambijenata, nastalih u periodu 2016 – 2019. godine. Novi video radovi koji se mogu posmatrati kao vizuelni eseji postavljeni u nizu – Bunar, Sa druge strane, Revoluciju sanjam, Putovanje, Izvan fokusa 2, Prozor, Na osami, Između svetova, Na kraju krajeva –  čine složenu kompozitnu celinu postavke čije projekcije vizuelnih prizora na zidovima i podu galerije, u vizualizovanom mračnom ambijentu, koncepcijski se prate kao svojevrsno putovanje kroz svetove Anice Vučetić, podstičući komunikaciju i empatiju posmatrača.



Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti



Anica Vučetić rođena je u Beogradu 1962. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1986. a magistrirala je 1989. godine. Ima status samostalnog umetnika od 1986. godine. Bavi se video instalacijama i video ambijentima. Izlagala je na više od trideset samostalnih izložbi u Beogradu, Sarajevu, Čačku, Vršcu, Novom Sadu, Požegi, Muzeju savremene umetnosti Univerziteta u Sao Paolu, Muzeju Ludvig Forum za internacionalnu umetnost u Ahenu, Kubanskom Institutu za umetnost i filmsku industriju u Havani , Muzej Republike Srpske u Banjaluci … kao i na mnogim grupnim izložbama i međunarodnim manifestacijama u zemlji i svetu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Francuska, Makedonija, Grčka, Japan, Kanada, Švedska, Danska, itd.) Dobitnice je najvećih stručnih priznanja u oblasti savremene vizuelne umetnosti: Nagrada 23. Memorijala Nadežda Petrović i nagrada publike na 23. Memorijalu Nadežda Petrović u Čačku (2005.), Grand Pri na 9. Međunarodnom bijenalu umetnosti u Gornjem Milanovcu (2008) i Politikina nagrada “ iz fonda Vladislav Ribnikar u Beogradu (2008).



Realizaciju izložbe su podržali: Filmski centar Srbije, Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pogon.



Program uz izložbu



Subota, 12. oktobar

13.00 – Stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorkom Anicom Vučetić, vodi istoričarka umetnosti

Gordana Dobrić (Sledi predstavljanje Nele Tonković izložbe Asako Široki u Likovnoj galeriji)



Subota, 19. oktobar

13.00 – Stručno vođenje kroz izložbu sa fokusom na temi „Umetnički video i umetnički film“ u razgovoru filmskog kritičara i urednika u Filmskom centru Srbije Miroljuba Stojanovića, , i vizuelne umetnice Anice Vučetić, uz medijaciju istoričarke umetnosti Gordane Dobrić

16.00–17,30 – Radionica za decu i odrasle: koncipirala i vodi vizuelna umetnica i edukatorka Ana Nedeljković,  uz učešće vizuelne umetnice Anice Vučetić



Subota, 26. oktobar

13.00 Stručno vođenje kroz izložbu sa fokusom na temi „Živi pefrormans i video performans“  u razgovoru vizuelnog umetnika i performera Branka Miliskovića i vizuelne umetnice Anice Vučetić i  uz medijaciju Gordane Dobrić, istoričarke umetnosti


 





 


Datum objavljivanja: 30.09.2019.