Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Angažovani strip

Od 11 - 20 juna u Srećnoj galeriji SKC-a, u Beogradu, mogu se pogledati radovi strip autora Simona Vučkovića iz Podgorice.

 


Simon Vučković (1975, Kotor) karikaturista je dnevnog lista Dan i illustrator u Zavodu za udžbenike i nastavna sredsva Podgorice. Radio je za beogradski dnevnik Novosti, podgorički dnevnik Pobjedu, podgorički nedjeljnik Revija D (2002/3 bio urednik rubrike Humor) podgorički nedjeljnik Monitor, nikšićki dvomesečnik Onogošt, kotorski mesečnik Boka, kotorski mesečnik Koronsa oglasi, podgorički mesečnik Prijatelj, itd. Objavljivao radove u omladinskim i humorističkim časopisima: Grafiti, Juventas, Zid, Index, Plima plus, Cakulona, Karampana, Zuc, Tender enigmatikus itd; u strip magazinima i fanzinima: Lavirinti, Patagonija , Bumerang, Apokalipsa, Stripburger, Eon, Žalosna sveska, Cool strip art antology, Grafička zavera, Pomamna nozdrva, Foton, Hemoroid, Burp, Čučavac (koji je uređivao), itd.


Glavni je inicijator osnivanja i predsednik Udruženja strip autora Crne Gore. U domenu stripa i karikature na prostoru bivše Jugoslavije aktivan je više od deset godina, kroz izložbe radionice i konkurse. Priredio je dvadesetak samostalnih izložbi u Kotoru i učestvovao na više od sto grupnih. Kaiš stripa Mićun i Vukota počeo je da izlazi 13. septembra 2001. godine u podgoričkom dnevniku Dan. Pre toga, tokom jula iste godine, pojavio se u podgoričkom dnevniku Glas Crnogoraca. Do januara 2004. izlazi dnevno, nakon čega uz jedan kraći prekid dvodnevno, a po zahtevu autora od novembra 2006. prestaje da izlazi subotom. Od avgusta 2004. može se pratiti preko interneta na sajtu novine u rubrici Strip, a od avgusta 2006. počinje izlaziti na kultnom sajtu strip kulture u južnoslovenskom prostoru Strip vesti. Do sada je u dnevnoj novini objavljeno preko 1500 kaševa.


 


Datum objavljivanja: 11.06.2008.