Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Andreja Kargačin: Neugenika

Andreja Kargačin: Neugenika 6 – 17. 6. 2023. otvaranje u utorak u 18 časova Centralna galerija Šok ZaDruge

 



 


“Eugenika je nauka koja izučava metode poboljšanja telesnih i duševnih osobina i otklanjanja negativnih naslednih osobina društvene zajednice uticanjem na začeće i porod” (Rečnik srpskoga jezika, str 364). Eugenika je pseudonauka iz 19. veka koja dolazi sa biosocijalnim programom koji vrši dugotrajni genocid nad stanovništvom koje država smatra manje vrednim. Najekstremniji primer je eugenički program Trećeg Rajha.



“Neugeniku” sam pravila razmišljajući o perfidnijim načinima na koji je eugenika prisutna u našem društvu, pre svega kroz kulturu i vrednosti koje ona propagira.



Radovi su pravljeni isključivo od kulturnog otpada (delovi starih radova, knjige, note, priručnici itd) i ljudskog otpada (krv, mentruacija, urin, pljuvačka) sa idejom da je to jedino što nam zaista pripada, i da bi bar taj deo naših života morao da ostane izvan nadzora države.



Posebnu zahvalnost za metod pravljenja papira od ljudskog i kulturnog otpada dugujem Konstantinosu Petroviću i Miji Džidari.







Andreja Kargačin (1999) je pozorišna rediteljka, umetnica performansa, spisateljica, autorka I izvođačica. Završila je Srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek za pozorišnu i radio režiju. U performansu se obrazovala pod mentorstvom instituta Abramović, dua VestandPage i kultne latinoameričke trupe LaPochaNostra. Članica je umetničkog kolektiva Šok ZaDruge. Sarađuje sa internacionalnom kustoskinjom i agentkinjom Chiarom Isadorom Artico.



Na nezavisnoj sceni je aktivna of 2016. godine. Predstave su joj izvođene u Narodnom pozorištu u Beogradu, Bitef teatru i Novosadskom pozorištu. Izlagala je u Srbiji i Italiji. Autorka je romana Akvarijum (Laguna 2017), za koji je dobila nagradu Dositejevo pero.



https://andrejakargacin.com


 



Datum objavljivanja: 06.06.2023.