Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Andrej Vasiljević: Sumporna dolina

U petak 4. decembra u galeriji X VITAMIN, otvorena je samostalna izložba Andreja Vasilijevića „Sumporna dolina“. Izložba obuhvata video radove, crteže, slike i skulpture.


 


Medijsko iskustvo digialnog doba ustanovilo je nove umetničke izraze koji inspiraciju pronalaze u hakerskoj, buntovničkoj subkulturi, gejmingu. Oslanjajući se na ovaj pravac Andrej Vasilijević, spaja iskustva generativne umetnosti sa sajber pank esetikom i originalnim narativom u kome prepoznajemo figuru i karaktere, što je takođe jedna od osobenosti postdigitalne umetnosti.



U fokusu nove tehnološke revolucije je transformacija čoveka, ne njegovog delovanja koliko same njegove prirode. Ovu temu autor izložbe tretira kroz uznemurujuće predstave hibridnih tela, apsurdnih relacija, anksioznost i suptilne reference ka  predstavama iz prošlosti (pijeta), ukazujući na značaj empatije u očuvanju humane dimenzije ovog procesa. Vizuelna buka ukazuje na opasnost neumerenosti u izobilju izbora, krizu ekosistema koju ironično naziva „sumporna duolina“, referišući na pojam silicijumska dolina, oblast u Kaliforniji u kojoj se nalaze sedišta najznačajnijih haj tek kompanija, pokretača digitalne revolucije koja prethodi današnjoj.



Andrej Vasilijević je rođen 1984. godine u Čačku. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu,  na vajarskom odseku u klasi profesora Nikole Vukosavljevića 2012. godine. Svoj izraz temelji na istraživanjima odnosa umetnosti i tehnologija kroz različite medije.







Radno vreme galerije je od 14 do 18 časova, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom. Izložba će biti otvorena do 17. decembra 2020.



Molimo posetioce da se pridržavaju propisanih mera koje podrazumevaju nošenjen zaštitnih maski i održavanje fizičke distance kao i ograničenje broja posetilaca istovremeno u galerijskom prostoru na pet.



X VITAMIN Galerija zahvaljuje Fakultetu savremenih umetnosti na tehničkoj podršci prilikom realizacije ove izložbe.


 



Datum objavljivanja: 08.12.2020.