Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Andrea Vamoš: 36 PAUSES/36 POZA

Otvaranje samostalne izložbe Andree Vamoš pod nazivom "36 PAUSES/36 POZA", koja će biti otvorena u četvrtak 21. jula od 19 časova, u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37.
Izložbu možete pogledati u periodu od 21. do 30. jula 2022.


 


Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 13-20, kao i subotom od 10-14 časova.



Kroz doživljaj pogleda i kretanja u prostoru i vremenu, Andrea Vamoš otvara izložbu na kojoj publici nudi vežbu introspekcije kroz IMAGE. Pronalazimo preokupaciju koja se ponavlja u njenom radu: odakle potičemo? Ovo pitanje je fundamentalno jer Andrea Vamoš nosi sa sobom dvojnu francusko-jugoslovensku kulturu i stvara između svoje zemlje rođenja i svoje zemlje nasleđa koja više ne postoji.

Za ovu prvu izložbu u Beogradu pod nazivom „36 PAUSES/36 POZA“ razmišljajuću s jedne strane kao povratak poreklu, a s druge strane kao novi estetski doživljaj, umetnica paralelno stavlja svoju ličnu istoriju i njen uticaj na viđenje prostora vremena, materijala i sećanja uzetih kao temelj izfradnje našeg identiteta.

Andrea Vamoš stvara instalacije in situ, kao posledica njene refleksije između IMAGE kao teme i kao medijuma. Ona briše granice između crtanja, pisanja, tradicionalne i digitalne fotografije. Pronalayžzimo kodekse njenog umetničkog pristupa: superpozicija, brisanje, ponavljanje, IMAGE na IMAGE-u, montaža, filter, akumulacija, dezorijentacija, suspenzija privremenosti…

Ona poziva publiku da učestvuje u doživljaju „puštanja“ sopstvenih obeležja u apstraktnom, zamišljenom, efemernom prostoru – vremenu koje nas distancira od stvarnosti, i isto u neposrednosti toka virtuelnih slika našeg svakodnevnog života.





Andrea Vamoš je rođena u Parizu 1981. godine kao prva generacija porodice koja se doselila iz Srbije. Diplomirala je na Alademiji lepih umetnosti u Parizu 2008. godine. Andrea Vamoš se fokusira na fotografske medije i gradi leksikon forme za stvaranje nove slike između apstrakcije i stvarnosti. Njeno umetničko delo je pod velikim uticajem njene dualne kulture koja joj omogućava da razvija dvostruke projekte u oba pravca. Živi i radi u Parizu.


 



Datum objavljivanja: 21.07.2022.