Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anderea Ivanović Jakšić: Voli svoju sudbinu

U četvrtak, 6. oktobra u 20 časova u Galeriji Nova na Andrićevom vencu otvara se samostalna izložba autorke Andree Ivanović Jakšić," Ciklus: Usavršavanje veštine postojanja". Izložba traje do 30. oktobra.


 


Pitanja?!- Smisao postojanja, borba suprotnosti - ŽIVOT-SMRT. Misao o neprestanom kretanju, postajanju i nestajanju. – Protok vremena. Nastali radovi su otisci unutrašnjeg stanja gde svaki pojedinačni prikaz predstavlja trag-svedočanstvo izoštrenosti opažanja, osluškivanja sveta i pojava. Intimna analiza stvarnosti. Nesvesno-podsvest-svest. Prisutnost smrti. Smrt kao pokretac zivota, njenim uvođenjem uvodi se humanost. Otuđenost savremenog drustva od sopstvene prirode- ŽIVOTA . Hitna pomoć!!! Želim da u posmatraču zatitra pitanje, da oseti ŽIVOT u sebi i oko sebe.



 ..."Neke slike su više napravljene nego što su naslikane. Andrea Ivanović Jakšić gradi svoje površine tako što "fabrički" jednolično preslikava površinu, ili u slojevima nanosi rastopljenu papirnu masu. Iako se radi o crnoj ili beloj slici, dakle o površinama uglavnom zasnovanim na dejstvu neboja, ovde se može govoriti o efektu samouspostavljenog dejstva bojene materije i materijala. Dakle, boja nije nanesena na površinu nego je ona, sintetisana sa materijalom "podloge" - sastavni konstituent same površine slike. Sve ove slike su hotimično monumentalnih dimenzija, te se na taj način ostvaruje ubedljiva napomena o slici – predmetu."

Sava Stepanov



Andrea Ivanović Jakšić je rođena 1979. godine u Slavonskom Brodu . Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu odsek slikarstvo u klasi profesora Milana Blanuše.



NAGRADE:



2004. Godišnja nagrada za crtež Akademije umetnosti u Novom Sadu

2006. III nagrada "Mladi 2006" NIŠ ART FOUNDATION za sliku pod nazivom "Između nade i beznađa"

2009. Stimulativna nagrada "Mladi 2009" NIŠ ART FOUNDATION za sliku pod nazivom "Divljina" i objekat "Priroda utrobe"

2011. I nagrada "Mladi 2011" NIŠ ART FOUNDATION za sliku pod nazivom "Vrač "



Izložba će trajati do 30. oktobra, 2011.



Radno vreme:

Ponedeljak–Petak 16–19h

Subota 11–14h


 


 



Datum objavljivanja: 06.10.2011.