Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anastasija Pavić & Alma Gačanin: Dear Boss

Otvaranje izložbe Dear Boss autorki Anastasije Pavić i Alme Gačanin, u četvrtak 4.8.2022. u 18h u Galeriji Novembar. Umetnice će ovom prilikom izvesti zajednički performans Oral Fixation, koji se bavi temama rodne uloge žene, identitetom i položajem žene kao radnice.


 


Baveći se temama seksualnosti, ženstvenosti i rada, kroz eksplicitno performiranje feminiteta i/ili upotrebu motiva preuzetih iz popularne kulture, radovi Alme Gačanin i Anastasije Pavić izazivaju i provociraju društvene konsenzuse povodom ovih tema. Visoko performativni ženski subjekti naglašeno su pervertirani, time preispitujući sopstveno shvatanje kao produkta muške želje. U kontekstu savremenih homogenizujućih ekonomsko-političkih i socijalnih struktura umetnice teže repozicioniranju sopstvenih hibridnih društveno-tehnoloških tela,  istakla je u katalogu izložbe istoričarka umetnosti Maja Petrović.



Izložba će trajati od 4.8. 2022. do 11.9.2022, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana (sem ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.



Alma Gačanin (Sarajevo,1988) živi i radi kao umetnica, bez obzira na posao koji obavlja u datom trenutku. Master u edukaciji likovnih umetnosti je stekla na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Nastavničkom odsjeku. Bavi se crtežom, fotografijom, videom i performansom. Posebno je zanima pozicija žene u kapitalizmu, biopolitika, teorija vrednosti i socijalne reprodukcije. Dobitnica je nagrade za najbolju/eg umetnicu/ka u BiH ZVONO 2022, i finalistkinja iste nagrade u 2016. Predstavljala je BiH na Bijenalu mladih Evrope i Mediterana, u Milanu 2015. Feministkinja je u privatnom životu i u ulogama koje igra kao umetnica-radnica. Trenutno radi na client facing poziciji za stranu kompaniju. Piše poeziju, objavljivala je pesme u časopisima, zbornicima i na internet portalima u BiH i regionu.



Anastasija Pavić (1998) studentkinja  Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za Nove medije u klasi profesora Zorana Todorovića. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U svojoj umetničkoj praksi obrađuje savremena društvena pitanja poput post-cyber feminizma, konzumerizma, međuljudskih odnosa i uticaja interneta na društvo. Svoj umetnički izraz pronalazi u medijumu performansa, fotografije, kolaža i crteža.


 



Datum objavljivanja: 03.08.2022.