Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Anamarija Vartabedijan: Rokenrol vode

Centar za kulturu Grocka dr um. Anamarija Vartabedijan Izložba ilustracija, animacija i knjiga umetnika „ROKENROL VODE“ Rančićeva kuća, Majevička 9. Grocka.


 


Izložba „ROKENROL VODE“ predstavlja prezentaciju nove zaokružene multumedijalne produkcije autorke. Ova celovita izložbena postavka sastoji se od četiri segmenta – originalnih crteža, digitalnih ilustracija, knjiga umetnika – objekata i video animacija.



Ilustracije su nastale za autorske projekte – knjige umetnika kao što je „Moje r`n`r nebo“, 2013 – svojevrsni omaž regionalnoj rok sceni ali i prvenstveno za potrebe muzičkog animiranog spota „Zvijezda moga sna“, Neno Belan & Fiumens, Dallas records, 2017. kao i animiranih koncertnih vizuala realizovanih u toku 2018. i 2019. godine za koncerte istog autora, kasnije pretočene u pop-ap knjige umetnika „Zvijezda moga sna“ 2018. (nagrađena 2019. godine na međunarodnom festivalu ilustracije BOOKILL FEST), „Dani ljubavi“ 2019, „Ostani uz mene“ 2019, „Ulicama grada“ 2020.



Anamarija Vartabedijan   je dugogodišnji aktivni koncertni rokenrol fotograf i ovaj njen umetnički rad utemeljen je u istraživanju istorijskog konteksta rokenrola, ali i u dugogodišnjoj saradnji sa muzičarima i medijima. Rokenrol vodama plovi sa jednim uverenjem: „Rokenrol je stav, ideal, žeđ za slobodom i boljim svetom. Stremi ka prepoznavanju, povezivanju i komunikaciji. Prelazi granice, osvaja prostore duha, svesti i ljudskosti. Kroz istoriju sveta – putnici pevači su povezivali gradove i zajednice i bili izaslanici kulturnih razmena.“

Radovi problematizuju ideju rokenrola prikazanu kroz vizuelnu integraciju prepoznatljivih fizionomija - aktera regionalne rok scene, amblematike gradova, prirodnih lepota, pisma, univerzalnih simbola, kao i motiva vode i neba koji sve to povezuju. Radovi su ilustracije izabranih pesama i vizuelno prenose poruke univerzalnosti duha, otvorenosti, slobode, tolerancije, istrajnosti, preplitanja kultura i kretanja. Nastali su u kombinaciji crteža rukom na papiru i digitalnih fotografija, upotrebom grafičkih računarskih programa i a realizovani uz pomoć digitalnih tehnologija prezentacije i štampe.


 



Datum objavljivanja: 19.06.2020.