Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Analitičke teorije umetnosti u praksi

Analitičke teorije umetnosti u praksi Petak, 30. mart u 20h. Mala sala SKC Beograd
Alinejin video kurs teorije umetnosti Prva epizoda: Analitičke teorije umetnosti u praksi
Učesnici: Simona Ognjanović i Stevan Vuković


 


Analitičke teorije umetnosti u praksi


Shodno osnovnim pretpostavkama analitičke teorije, cilj filozofije je analiza pojmova i utvrđivanje kriterijuma pod kojima se nešto pod njih podvodi. Ti individualni kriterijumi se zovu nužnim uslovima, a njihov potpuni skup dovoljnim uslovom. U pojedinačnim predmetnim oblastima filozofija nastaje kada se u njima razvije samosvest, to jest kada se učesnici u tim oblastima počnu da pitaju šta to u stvari rade i o čemu to govore. Na taj način i filozofi umetnosti, koji deluju u datoj predmetnoj oblasti, tragaju za nužnim i dovoljnim uslovima da se nešto prepozna kao predmet koji tu oblast definiše. U polju umetnosti taj predmet je umetničko delo. Traganje za njegovim određenjem se odvija kroz  iskustvenu proveru kriterijuma, to jest njihove širine u zahvatanju  i razgraničavanju primera. Analiza pojmova kojima se operiše se, pritom, vrši u opsegu istorije pojmova, a time i istorije mišljenja.



 



Ovo izdanje Alinejinog video kursa teorije umetnosti će pružiti neku vrstu sažetog strukturalnog prikaza analitičkih doprinosa teoriji umetnosti, za koje je osnovna literatura bila knjiga Noela Kerola, pod nazivom Filozofija umetnosti - savremeni uvod, iz 1999. godine, nastala sa namerom da se ti pristupi istorizuju i  ujedno međusobno uporede. Struktura koju je ona postavila u pogledu osnovnih pristupa pojmu umetnosti i primerima koji se pod taj pojam podvode, je sledeća:

1) Umetnost kao predstavljanje

2) Umetnost kao izražavanje

3) Umetnost kao stvaranje forme

4) Umetnost kao pružanje estetskog iskustva

5) Umetnost kao institucionalna činjenica

Svaka od tih kategorija, kao i njihov međusobni odnos, biće preispitani kroz analizu pojedinačnih primera umetničkog rada i delovanja u poslednjih par decenija.

 

Meschac Gaba – Museum of Contemporary African Art

Nakon ovog skupa teorija, sledećih meseci, svakog poslednjeg utorka u mesecu, u isto vreme na istom mestu, biće razmatrane psihoanalitičke teorije, pa potom i fenomenološke, hermenautičke, strukturalističke, hermenautičke, marksističke, itd



 


 


Datum objavljivanja: 30.03.2018.