Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Stojković & Jana Stojanović: Noosfera

U četvrtak 10. avgusta 2023. g. sa početkom u 19h, u Galeriji `73 biće svečano otvorena izložba crteža „NOOSFERA“, Ane Stojković i Jane Stojanović, zajednički projekat dveju autorki mlađe generacije i koleginica sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Jana Stojanović, "Kritična crta" 180x120cm, ugljen i pastel na papiru, 2021


 


 


Iako fokusirane na različite motive, poetike autorke se međusobno prožimaju i ogledaju u potrebi za repetitivnim meditativnim postupkom građenja crteža, tehnikom grafita i ugljena na papiru većeg formata. Otkrivajući sopstvene likovne jezike prepozale su crtački postupak kao obema odgovarajući medij između pronalaženja sopstvenog unutrašnjeg prostora i lutanja u onome van njega. Govoreći o samom postupku crtanja na velikom formatu, on sam po sebi zahteva promišljanje i posvećenost u traženju. Ugljen kao tehnika daje slobodu u slojevitosti tog traženja, kroz konstantno brisanje i dopunjavanje, ispitujući prostore svetla i tame, svojevrsno kretanje kroz monohromatski svet. Fenomen nadrealnog je još jedna spona između radova. Obe umetnice, svaka na svoj način, grade svoj svet intimnog, oslanjajući se na intuitivno preispitivanje reda i haosa. Prostor van vremena upravo je ono mesto unutar nas samih koje nastaje kroz prizmu pritiska od strane društva.




Jana Stojanović rođena je u 1998. u Beogradu. Završila je Školu za dizajn, smer likovni tehničar 2017. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. na slikarskom odseku, u klasi profesora Zorana Dimovskog. Dobitnik je nagrade za slikarsku studiju 2019, kao i za rad u tehnici mozaika 2021. godine. Master studije završava 2022. i upisuje doktorske studije na istom fakultetu u klasi prof.Dobrice Bisenića. U toku studija stipendirana je od strane države Srbije, grada Beograda, kao i “Dositeja” stipendije. Trenutno prima stipendiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz rad pri Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u okviru NIO - mladih istraživača.

Radovi Jane Stojanović predstavljaju fragmente procesa istraživanja njenog unutrašnjeg prostora. Deo su šire serije radova nastale u korespodenciji sa različitim živim i neživim oblicima, najčešće vezanim za vodena okruženja. Forme koje prodiru kroz svesna stanja, iščitavaju se na vizuelnim prikazima, naizgled statičnih, a zapravo živih i poluživih bića, koja nastavljaju da postoje kroz minimalni pokret. Dok se njihov oblik menja, sadržaj ostaje isti i nastavlja da postoji u neprekidnom sistemu promene.




Ana Stojković, rođena u Beogradu 1993. Godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završava osnovne akademske studije 2020. i master studije 2022. godine, u klasi profesora Dobrice Bisenića, na odseku slikarstva. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija na matičnom fakultetu, gde ima zvanje istraživača i radi kao saradnica u nastavi. Do sada je ostvarila dve samostalne izložbe pod nazivom “Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo”, u Beogradu u “BLOK Galeriji” i u “Malom likovnom salonu” KCNS u Novom Sadu, 2022. godine, kao i jednu zajedničku izložbu sa Tamarom Krstić i Anjom Čelebić u umetničkoj galeriji “Polet” u Beogradu 2019. godine.

Motiv na crtežima Ane Stojković je upotreba pilula u savremenim okolnostima. Usled sve učestalije, nesmotrene i prekomerne primene različitih vrsta pilula u svom okruženju, da li zaista rešavamo probleme na takav način ili dobijamo dovoljnu dozu sigurnosti da o njima ne moramo da mislimo neko vreme? Crteži su neka vrsta odgovora na to, kao antiteža nestašici vremena deluju kao bezvremeni pejzaži koji su građeni sporo i postepeno. Smeštajući pilule u prostor velikih formata ona im daje dominantnu ulogu koju trenutno imaju u našoj svakodnevnici, dok odsustvo boje i slojevi brisanja grade atmosferičan prikaz duševnog ili psihičkog stanja zbog motiva koji bi mogao da nosi zloslutnu konotaciju.




Izložba „NOOSFERA“  će trajati do 22. avgusta.


Datum objavljivanja: 09.08.2023.