Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Piljić Mitrović: Zanimljiva geografija

U četvrtak 3. februara u 19 časova otvara se samostalna izložba radova autorke Ane Piljić Mitrović pod nazivom "Zanimljiva geografija" 3 - 21. februar 2022. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac


 


Ana Piljić Mitrović (Beograd, 1974) završila je osnovne studije 2001.godine i magistarske studije slikarstva 2008.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže od 2000. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2003. Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima i likovnim kolonijama. Njeni radovi se nalaze u nekoliko institucionalnih kolekcija: Narodni muzej u Aranđelovcu, Otkup Ministarstva kulture i informisanja 2015. i  2017.godine. Seriju radova pod nazivom Zanimljiva geografija čine fotografije identičnih formata koje će u prostoru  biti postavljene u neprekinutom nizu na zidovima galerije. Inicirano putovanjem  i otkrivanjem specifičnosti šumovitih pejzaža nacionalnog parka Sutjeska, ovo umetničko istraživanje pokreće pitanje ugroženosti i  opstanka čitavih ekosistema na području Istočne Evrope.





 

Ana rekreira naizgled efemerne atmosfere, energetske i emotivne momente svakodnevnice, sazvučja prisustva i odsustva, gledanja i sećanja. Fina štimovanja neuhvatljivog i materijalnog u kojima je primetno odsustvo autorkine volje da kaže bilo šta drugo do onoga što sami aranžirani elementi ’propričavaju’.



Istu podsvesnu metodologiju Aninog umetničkog bića, pre svega težnju da se u formalnom „osete poruke“, uoče i isčitaju dublji sadržinski slojevi koje ’ponašanje’ forme sugeriše, možemo pratiti i u slučaju fotografija šume. U obrnutom smeru. Fotografije su nastale kao reakcija na vizuelnu senzaciju kojom je u brzini prolaska zatečena na putu kojim sticajem okolnosti nije prolazila nikada pre (magistralni put Beograd – Dubrovnik). To je bio čist pokušaj shvatanja viđenog i tek posle izvesnog vremena ’videla’ je ove fotografije ponovo, u svom punom značenju i značaju.





Marija Radoš, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 01.02.2022.