Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Miljković: Neprekidnosti

Atelier DivArt u sredu 5. maja u 19h otvaranje izložbe Ane Miljković pod nazivom, "Neprekidnosti" Izložba traje do 15. maja 2021.


 


Umetnica Ana Miljković je pohvaljena na grupnoj izložbi “Buđenje” održanoj marta 2020. godine u Divartu i time dobila termin za izlaganje. Ovom prilikom publici se predstavlja izborom crteža izvedenih kombinovanom tehnikom. Crteži su izvedeni minimalistički, svedenog su kolorita. Apstraktan pristup otkriva početnu inspiraciju koju umetnica pronalazi u prirodi i pejzažu. Ana Miljković je inspirisana poezijom, posebno stvaralaštvom Volta Vitmana po čijoj je pesmi izložba dobila naziv.



Ana Miljković o ovoj izložbi kaže: “S obzirom na to da sam neko ko veštije slaže raznobojne tačke nego pisane reči ne volim mnogo da govorim, ali pokušaću da ukratko obrazložim šta to krije moje neprekidno tačkanje. Neprekidnosti se uočavaju u samom procesu rada i ritualnom ređanju tačaka. Neprekidno je polje zahvalnosti životu i onome što nam on pruža. Ipak u tome nalazim osetljivost svog bića na turbulentno stanje urbanog okruženja gde neretko težim trenucima zatvaranja u izdvojeni svet lične fantazije. Zagledana u suštinu svog bića, iz duše puštam u svet intuitivno i suptilno satkane njene pejzaže. Treperave mreže sačinjene od mnoštva ritmički nizanih sitnih tačaka predeli su sećanja prevedenih u crtež kroz emotivni doživljaj. Na tako građen crtež veliki uticaj imala je tehnika mozaika kojom se i pretežno bavim, gde sve ono što ostaje rečima neizrecivo s ljubavlju utkam u tokove od prirodnog kamena. Lepo obrađene i složene tesere postaju dnevnik uspomena. Beskonačno zaljubljena u prirodu smatram da je ona najveći umetnik i u svom radu pratim prirodne tokove, ali takođe čvrsto pratim nepredvidive tokove svojih osećanja. Na taj način povezuju se moja, tj. ljudska strana (nesavršenstvo) i prirodna (savršenstvo). Dakle dopuštam da budem vođena prirodom istovremeno koliko i unutrašnjim glasom svog bića, duše, gde putem umetnosti težim da između dve prirode uspostavim harmoničan odnos.“



Ana Miljković je rođena 1992. godine u Кruševcu. Završila je srednju Umetničku školu u Кraljevu 2011. godine, zatim osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Gordana Nikolića. Priredila je do sada dve samostalne izložbe u Beogradu i Despotovcu i učesnik je više kolektivnih izložbi i umetničkih simpozijuma i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Sardinija). Nagrađivana je više puta za mozaik i jednom za crtež. Njani radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Italija, Izrael, Bugarska, Rumunija, Švedska, SAD). Izvela je dva autorska dela u javnom prostoru - ornamentalni podni mozaik koji se nalazi u hramu Prenosa moštiju Sv. Nikole u Adaševcima, kao i mozaik „Neprekidnosti“ postavljen u stazi gradskog keja u Gradišci. Učestvovala je u izvođenju mozaika u timu profesora Đura Radlovića u Crkvi Svetog Marka u Beogradu i Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Član je ULUS-a i ULUК-a. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama.


 



 


Datum objavljivanja: 04.05.2021.