Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Mašić & Ljiljana Vidaković

U ponedeljak, 21. novembra u 19. sati u Galeriji SULUJ, Terazije 26 / II, otvara se zajednička izložba autorki Ane Mašić, ( U potrazi za suncem) i Ljiljane Vidaković, ( Procesi - znakovi - predeli). Izložba traje do 3. decembra, 2011. godine.


 


U ovoj teškoj godini, kada za umetnička udruženja i njihove galerije kao i za umetnike nema novih, dobrih vesti, nema plana i strategije, nema tržišta, nema zakonskih olakšica, nema pozitivnih i stimulativnih kretanja...čuda se dešavaju: Umetnici postoje, oni se obrazuju na preko 40. visokoskolskih institucija akademija, fakulteta, visokih skola, drzavnih i privatnih ,  žive, rade i na kraju , pokazuju šta je njihova produkcija uskom krugu svojih bližnjih i ljubitelja.Tako i u ovoj galeriji jedne stare asocijacije,  na nivou večitog entuzijazma, kao u storiji  "Kamenko i Kremenko"  kako reče jedan naš kolega, dešava  se devetnaesta izložba po redu pri kraju ove kalendarske godine. Nekada je bilo i više. Uz pomoć Gradskog sekretarijata za kulturu koji nas je pomogao , otprilike, jednom bruto platom narodnog poslanika za ceo godišnji program kao i Republičkog Ministarstva za kulturu. Dve plate bez drugih privilegija. Galerija se zahvaljuje na donacijama. Ostalo, obezbede sami umetnici. Doniraju kroz članarine ili pronalaskom sponzora, kako ko može.Uz sve ove fakte, Galerija još uvek, uspeva da realizuje i "prikaže" ukupno radove oko 100.umetnika  ili ponaosob njih 20-25. Publika koja nas obiđe i vidi naše programe broji oko 4.000-5.000 ljudi / godišnje/ a virtuelno na društvenim mrežama još toliko. Pa i nje nam loša ta brojka, kada mnogi o brojkama govore / gle koincidencije !!!/ , obzirom u kom svetu živimo. A nas godisnji budzet je verovali ili ne tek blizu 1.800.000 dinara !!!



U duhu pokrenute prakse "pomažem galeriju svog udruženja i svoju izložbu " ove dve umetnice – slikarke Ana Mašić i Ljiljana Vidaković su odlučile da prirede samostalnu izložbu.  One su docentkinje - profesorke na Akademiji klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice, Univerziteta Edukons. Ovom izlozbom  Ana Mašić i Ljiljana Vidaković, magistri slikarstva, Beogradskog univerziteta umetnosti, nastavljaju seriju izlozbi - predstavljanja poetskih i umetnickih kvaliteta nastavnog kadra ove akademije.Opusi slika - Procesi-znakovi-predeli - LjiljaneVidaković i Ane Mašić - U potrazi za suncem -  pokazaće nam njihove likovne svetove i interesovanja.



Ana Mašić / Šabac/ je diplomirala i magistrirala na zidnom slikarstvu FPU u Beogradu, a od 2008.g. radi kao docent na predmetu večernji akt, na Akademiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici. Član je ULUSa od 2006.g.Iza sebe ima više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu,  i  nekoliko samostalnih u Šabcu, odakle je. Živi u Beogradu.



Ljiljana Vidaković /1980.g, Brčko/ je završila Akedamiju lepih umetnosti, odsek slikarstva u Beogradu .Potom je na istom fakultetu i magistrirala . Od 2005-2006, usavršavala se V.Britaniji u Plimutu. Član ULUBiHa. Izlagala na više kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi. Radi kao docent Akademije u S.Kamenici. U svojim slikama istrazuje apstrakciju pejzaza sa analizom odnosa elemenata kompozicije, posebno boja, fakture i linije.





za SULUJ,  urednica Galerije Ivona Rajačić-Barandovski, istoricarka umetnosti


 



Datum objavljivanja: 18.11.2011.