Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Marković: Man in the Mirror

Atelier DivArt u subotu 8. februara u 19h otvara samostalnu izložbu slika autorke Ane Markovič, pod nazivom, "Man in the Miror". Izložba traje do 16. februara, 2020. godine.

 



 


Ana Marković na izložbi “Man in the Mirror” u galeriji Atelier DivArt predstavlja najnoviji ciklus slika čiji je nastanak iniciran katastrofalnim požarima u Amazonu. Slike su inspirisane prirodom koja predstavlja ogledalo čovečanstva i njegovih postupaka. Na slikama Ana Marković obrađuje lepotu prirode koju suprostavlja prirodnim katastrofama i onima koje je inicirao čovek. Stvaranje prirode je u opoziciji sa destrukcijom naše civilizacije, gde koncept razaranja i uništavanja dominira.

 Vrsni pejzaži u kojima se ogleda Anina veštna, talenat i studioznost sadrže u sebi svu lepotu prirode. U formi izveštaja sa mesta događaja umetnica prenosi dramatične prizore u koje su ugrađene reči. Dramatiku i novi kontekst pejzažu daju ispisane izjave, kao što je: Fake News (Lažne vesti). Na ovaj način umetnica svoje viđenje očuvanja planete Zemlje aktualizuje, povezujući ga sa globalnim problemom očuvanja prirode.





Ana Marković je rođena 1984. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2014. godine u klasi prof. Gordana Nikolića. Školsku 2012 - 13. godinu bila je na usavršavanju u okviru studijskog borarvkana Fakultetu primenjenih umetnosti u Beču, u klasi prof. Johhane Kandl. Ovo je Anina dvanaesta samostalna izložba, a ušestvovala je i na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na likovnim kolonijama i rezidencijalnim programima. Dobitnik je nagrade za crtež na studentskom bijenalu crteža Srbije 2011. godine. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 05.02.2020.