Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Marinović: Lica - autoportreti i portreti žena

SKC Beograd 2 – 13. mart Ana Marinović: Lica - autoportreti i portreti žena, crteži i digitalne grafike

 



Autoportreti i portreti žena, rađeni olovkom na papiru u jednom potezu i dahu, izraz su unutrašnjeg stanja umetnice u datom trenutku. Portret nije formalna kopija lika, već predstavlja odnos viđenog i doživljenog. Taj odnos iskazan je specifičnom strukturom likovnog sadržaja, čija pravila i zakonitosti nikada nisu u potpunosti vlasništvo slikarske svesti. Ovi crteži umetnici su dalje poslužili kao skice za izradu digitalnih grafika u boji u kojima boja dominira kao ritmička (psihološka) dominanta. Ona ukazuje na emotivno stanje umetnice.

Postavka ove izložbe sastoji se od 22 rada formata 70 x 100 crteža i digitalnih grafika.

Ana Marinović rođena je 1981. godine u Beogradu. Godine 2003. diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafički dizajn. Godine 2008. diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika, atelje-grafika i knjiga. Godine 2014. završila je ITAcademy u Zemunu smer Design & Multimedia, odsek Web Design.

Godine 2007. dobila je nagradu iz Fonda Beta i Rista Vukanović za najbolje ostvarenje iz oblasti grafike, za diplomsku izložbu školske 2007/2008 godine, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

U Udruženje ULUPUDS primljena je 2009. godine u svojstvu kandidata, a 2011. postala je član Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a.

Od 1. jula 2011. godine ima status samostalnog umetnika iz oblasti likovnih primenjenih umetnosti i dizajna, struke primenjeno slikarstvo i grafika i dizajn nakita. Učestvovala je na više od 300 kolektivnih i devet samostalnih izložbi crteža i grafika. Aktivno se bavi grafičkim dizajnom, crtanjem i organizovanjem izložbi.


 



Datum objavljivanja: 01.03.2023.