Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Ljubinković: Pecanje oblaka

Izložba radova autorke Ane Ljubinković, u okviru Modernih FLUizama - letnjeg programa Galerije FLU, otvara se u ponedeljak, 19. avgusta u 20. časova.


 


ANINO PECANJE OBLAKA


Ima tih ljudi na svetu koji se jedni na druge nadovezuju potpuno prirodno, da ne razmisle i da ne trepnu. To je tako jer svet u kom žive ima iste obrise, motive, boje, miris, ukus, sve ili nešto od toga. Oni možda uopšte ne znaju da je to njihov svet, misle to je svet. Takav je svet. A nije svet takav. Oni su...

Ali, Ana se pravi kao da to ne zna, sve dok može. Samo tako će anđeli sa haljina i boje sa raskošnih rukava moći da začaraju deo po deo sveta. Dok ne naljute onaj drugi deo sveta previše. Ali, tad ćemo o tome. A sve dotle, Ana otima deo po deo sumornog i grubog i smrdljivog i ispranog sveta za svoje obojeno i superherojsko i karnevalsko i mekano. Svet je hipnotisan, pa mu treba vremena da uoči predaju. Batrga se u mukama, a prepušta se nežnosti lagano. Brani se ironijom, pa posustaje i pada na kolena. U mekane pom-pom grudi na slici.

Ne znam, ali sve nešto mislim: tako izgleda pobeda.

...iz teksta Maje Uzelac o "Cloudbusting" kolekciji Ane Ljubinković inspirisanom istoimenim spotom Kate Bush i Cloudbuster (mašinom za pecanje oblaka) Wilhelm Reich-a.


 



Datum objavljivanja: 19.08.2013.