Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Knežević: The Mirror of Light

Galerija savremene umetnosti Smederevo, 16. avgust, – 2.septembar, 2017. Otvaranje u sredu 16. avgusta u 19h. Samostalna izložba radova autorke Ane Knežević, pod nazivom, "The Mirror of Light".


 


The Mirror of Light  je izložba osmišljena specifično za prostor Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo. Sastoji se od pet triptiha sa laserski sečenim mat crnim akrilnim pločama, uramljenim u dupla refleksna stakla i drvene ramove. Triptisi su postavljeni u nizu, u preciznom razmaku jedan od drugog i od zida (paralelni su sa zidovima) i u tom odnosu prave senke. Ono što akcentuje dati prostor jesu crne mat akrilne ploče koje apsorbuju ceo prostor. Usredsređenost autorkinog postupka odnosi se na dijalog glatkih crnih površina ploča  koje su postavljene između dva refleksna stakla, koja iznenada otkrivaju/ produkuju novu realnost, jer se na izvestan način ponašaju i kao ogledala za posmatrača. Dok hoda zadatim prostorom, posmatrač je u prilici da ga drugačije poima tako što vidi sebe i prostor u pločama. Rad je otvoren, poetičan i meditativan i „u funkciji ambijentalnog utiska.“



 



"Crna Ane Knežević jeste gustina emocije i misli nastala svođenjem, taloženjem, kapanjem vremena, akumulacijom... I upravo ovde se može pronaći veza sa crnim rupama: radovi Ane Knežević na ovoj izložbi su materija sažeta na mali format izuzetnog intenziteta.



Crna je, u materijalnom, ali ne i u svetlosnom smislu, suma svih boja, ona je alhemijski nigredo, početno stanje materije iz koje, nizom transformacija, pod nadzorom pravog adepta upućenog u tajne sveta, može nastati zlato." (Mileta Prodanović, citat iz kataloga)



 

Radno vreme galerije: 10:00 - 14:00, 17:00 - 20:00




Ana Knežević (Beograd, Srbija, 1976) završila je MFA studije slikarstva 2002 na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Studirala je slikarstvo na Massachusetts College of Art u Bostonu 2003/2004. Izlagala je na brojnim umetničkim manifestacijama i izlozbama u Srbiji, uključujući Oktobarski salon 2005 i Salon Muzeja savremene umetnosti 2015. Dobitnica je prestižnih nagrada, za svoje instalacije među kojima je i nagrada “Vladimir Veličković” za 2009. NJen najvažniji public art projekat Radio Light 487796-Klaster, predstavljen je 2006 godine u Beogradu a posvećen je Nikoli Tesli za 150 godina od njegovog rođenja. Osim Srbije izlagala je u SAD-u, Francuskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Dobitnica je dva značajna NJujorška granta: CEC ArtsLink 2012 i Polok-Krasner 2017/2018.



NJena umetnost uključuje 2D radove i prostorne instalacije. NJen primarni fokus su svetlosno-zvučne instalacije u kojima od 2003 istražuje odnose i preseke između prostora, svetla i zvuka. Harmonija, balans i simetrija su ključni elementi u njenom radu. Živi i radi u NJujorku od 2013 godine.



 

www.anaknezevic.net


 



 


Datum objavljivanja: 15.08.2017.