Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Ivić: Deset čuvenih prizora sa Balkana

Od 7. do 20. aprila, 2017. godine u Galeriji Kulturnog centra Zrenjanin, može se pogledati samostalna izložba slika autorke Ane Ivić, pod nazivom, "Deset čuvenih prizora sa Balkana".

 



 


Iz kataloga izložbe:



Na prvi pogled, ova izložba je regresija u dečiji crtež sa motivom „preko sedam brda i preko sedam gora“.  Naizgled bezlični predeli smenjuju se jedan za drugim u nizu, pa monotoni ritam ponavljanja nehotice daje radovima meditativni, inertni karakter. Na ovim crtežima se ne događa ništa, a ljudi, čak i ako su prisutni, izgubljeni su u infinitezimalnoj tački neodredive linearne perspektive koja ih je smanjila do nepostojanja.



Svaki rad je preobražena fotografija iz sredstava javnog informisanja (novine, internet). Oni posmatrača vode kroz region takozvanog Zapadnog Balkana, uljuljkujući ga u zavodljivi mir i grobnu tišinu. Jedini zvuk  potiče od rezonance u koju se sabiraju toponimi, tj. nazivi radova. Zbog tih toponima ovi pejzaži prestaju da budu naturalistički prikaz sveta i postaju, uprkos odsustvu ljudi i njihovih naselja, jasan iskaz o minulim demografskim, društvenim  i političkim događajima. Ti događaji preoblikovali su zapadni Balkan na isti način, i podjednako ravnodušno, kao što su geološki pokreti, okom neopazivi,  oblikovali  pejzaže kojima se divimo.


 


Ana Ivić je rođena 1977. u Aleksandrovcu, završila Gimnaziju u Kruševcu i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikanjem, crtanjem i književnim prevođenjem. Priredila 12 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 30 samostalnih.


 



Datum objavljivanja: 03.04.2017.