Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ANA Elizabet: Nowness - male skulpture i fotografije

ANA Elizabet NownessPrateći program uz izložbu petak, 6.jul, 2018. 18h. Razgovor sa ANOM Elizabet, sa video prezntacijom autorskog opusa Učestvuju: umetnica i istoričar umetnosti Miroslav Karić

 



 


U kratkom zapisu o svom radu u mediju skulpture zagrebačka umetnica ANA Elizabet beleži“..Radovi ne nastaju tako da ih ‘dizajniram’ ili da na papiru crtežom utičem na njihovu kreaciju. Dolaze gotovi. Gledam ih, spuštam na papir i potom modelujem. U izradi ih ne doterujem, ništa im ne dodajem već ih čistim od viška, od onog dela koji ne razumem. Reč je o svojevrsnoj arheologiji, iskopavanju i čišćenju od suvišnih slojeva da bi se došlo do srži. Tražim legitimitet njihovog postojanja. Modele odlažem u ‘čekaonicu’ i tek kada se ukaže smisao njihove egzistencije, krećem u izvedbu skulpture. Neki još čekaju.”



U razgovoru sa umetnicom pažnja će biti usmerena na skulpture malih formata predstavljene na izložbi od kojih su neke (ne)realizovani ili realizovani radovi u javnim prostorima u parkovima i na trgovima u gradovima u Hrvatskoj i južnoj Austriji, ali i o printovima koji čine sastavni deo izložbe sa impresivnim fotografijama neba  kao neistraženog, i za ANU Elizabet, inspirativnog vizuelnog prostora. Biće reči i o obrazovanju na uglednoj umetničkoj školi u Beču, i o prednostima i razlikama  obrazovanja i umetničkih praksi u domaćim i inostranim sredinama.



Ana Elizabet Horn je rođena 1969. u Zagrebu, Hrvatska. Diplomirala je na  Akademie der Bildenden Künste u Beču, 1998. kod  prof. Bruna Đironkolija ( Bruno Gironcoli). Radi u medijima - skulptura, skulptura u javnom prostoru, objekat, ambijent, svetlosna instalacija, dizajn. Od 1999. priredila je oko dvadesetak samostalnih izložbi u poznatim galerijama i muzejima u Zagrebu, Trogiru, Splitu, Beogradu, Labinu, Zadru, Vela Luci, Beču/Austrija i Darmštatu/Nemačka. Učestvovala je na brojnim grupnim, tematskim i međunarodnim izložbama i manifestacijama skulpture u Hrvatskoj, na Kipru, Lihtenštajnu i Austriji. Učesnik je više konkursa za skulpturu u javnom prostoru i njeni realizovani radivi se nalaze u Zagrebu i u nekoliko gradova u Donjoj Austriji.

 

Miroslav Karić je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Višegodišnji je član Umetničke asocijacije Remont i kustos galerije Remont. Uređivao je i pisao o savremenoj vizuelnoj umetnosti u časopisu Yellow cab. Autor je i kustos brojnih samostalnih i tematskih izložbi savremenih umetnika sa bivših jugoslovenskih prostora priređenih u zemlji i inostranstvu. Autorski i kooautorski je priredio nekoliko zapaženih monografskih knjiga savremenih srpskih umetnika. Bio je umetnički direktor fotografske galerije Artget Kulturnog centra Beograda tokom 2017. godine (u saradnji sa koleginicom Slađanom Varagić).


 



Datum objavljivanja: 05.07.2018.