Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Cvejić: Novi svetski poredak, crteži

Foaje Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 4, Pančevo izložba crteža
Novi svetski poredak Ana Cvejić 5. - 19. mart, 2018.

 



 


Vizuelna umetnost је uvek imala ulogu svedoka. O tome svedoči jedno društvo, stanju čoveka u njemu. Као takva, može se reći da ona ima veze sa psihologijom, sociologijom čoveka. Često predstavlja sjaj i moć jednog društva, ali isto tako u savremenom dobu postoji kao svedok, pokazujući nam sve njegove nedostatke. Čovek je jedinstvena misterija nikad dovoljno iztražena. Sigmund Frojd je bio jedan od prvih psihologa koji je pokušao da nadje odgovore a nasuprot tome umetnost je oduvek predstavljala čoveka onakvim kakv on zaista jeste. Prema tome možemo reći da nam umetnost donosi isto tako odgovore i potvrde njenog istraživanja kao i nauka na polju čoveka i njegovog ponašanja.

Lice - veliki večiti kalendar istorije, od pračoveka do savremenog androgenog čovekolikog robota. Inspiracija, ogledalo, misterija, dekoder najtananije životne sile koja nije ništa drugo do esencija emocija.

U seriji slika „Novi svetski poredak“, kombinovane tehnike velikog formata, pod provokativnim nazivom, hvatam se u  u koštac sa dešifrovanjem emocija modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Hrabro ulazeći u sve aspekte ljudske podsvesti i psihološki nadograđujem tu nepoznanicu svojim viđenjem lažne estetike koju je čovek sadašnjice sveo na odbrambeni mehanizam, sredstvo do cilja i kopiju kičastog kvazirealizma.

„Novi svetski poredak“ kao slike su groteskne, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju. Ne plašeći se reakcija, naprotiv, provociram raekciju posmatrača u nadi da ću makar na taj način ovaj otkriti pravo lica iza svoje makse, jer u sadašnjosti maska je imperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socolioških, kulturnih i političkih postulata.

„Novi svetski poredak“ je satirični prikaz vremena u kojem stvaram, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i prirodnom. Moje slike ne potežu za suptilnom igrom svetla, senke i nagoveštaja, one se otvoreno keze u lice vremena i govore same za sebe. Kao karikaure ili pseudo-plakati one viču, cere se, podsmevaju se, opominju, one su omen posmatraču, ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske.









Ana Cvejić 2012. godine. završila Master studije na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. 2013. godine postaje član ULUS-a i trenutno je u statusu samostalnog umetnika. U međuvremenu stekla diplomu francuskog Ministarstva za obrazovanje i kulturu za nivo znanja francuskog jezika C1. Trenutno je student informacionih tehnologija na Visokoj školi za informacione tehnologije Comtrade.



Tokom svoje umetničke karijere više puta izlagala samostalno u zemlji i inostranstvu, ovo joj je 18-sta samostalna izložba. Izlagala na preko 150 grupnih izložbi u zemlji inostranstvu kao i učesnik mnogobrojinh rezidencijalnih programa i kolonija, od najznačajnijih izdvajamo:



2010. Paris, „Fiore internationale du dessine“

2011. Rome, Gioelli di Carta-A pasion for drawing, Collezione Orler ArteTivù, „Futuri  Maestri del Disegno  Europeo“

2012. Barselona, „Rezidencijalni program u Can Serrat International Art Center“

2013. Niš, „Mladi 2013“ galeriski prostor Philip Morris, Niš art fondacija

2013. Taiwan, Selected finalist of  2013 „International Art Competition Art Revolution Taipei“

2014. London, „No barking art biennial“, Espacio gallery 159 Bethnal Green, London

2014. Salzburg, „Fux & Friends“, Orangerie Helbrunn

2014. Osten, „Međunarodno bijenale crteža“, galerija Osten u Makedoniji

2015. Salzburg, „Kunst salon“, Trajceski gallery

2015. Belgium, „Glo’art“, Rezidencijalni program

2015. Abu Dhabi, „Individual artist residency at Art Hub“

2016. Cirih, „Expo 2016“, Hala Dieticon u okviru sajma privrednika

2016. Makedonija, „Osten biennial of drawing Skpolje“, galerija Osten

2016. Beograd, „Jesenja izložba članova ULUSA“, Paviljon Cvjeta Zuzorić

2017. Poland, „Triennial of small prints“ Łódź

2017. Marsej, L'exposition "L'economie cicrulaire" MADLAB - laboratoire arts et déchets

Chemin des domaines - 34340 Marseillan

2017. Beograd, „Salon u Oktobru“ Paviljon Cvjeta Zuzorić





Nagrade:

2010. Stipendista fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport

2013. Nagrada za akvarel na „XIX Izložbi akvarela“, Šabac

2014. Jedna od 40 finalista predstavljena na izlozbi „Art Revolution Taipei“ Taiwan

 



ana.cvejic@gmail.com

anacvejic.weebly.com


 



 


Datum objavljivanja: 05.03.2018.