Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ana Banduka: Kad mislim na tebe

Ponedeljak, 10.decembar, 20h, KC Grad, Braće Krsmanović 4. - "Kad mislim na tebe" - prva samostalna izložba Ane Banduke. Izložba Kad mislim na tebe prikazuje seriju vezova koji su nastali tokom 2011/2012 godine.


 


Provlačenje konca bod po bod, odražava vreme koje je posvećeno fantaziji o kontaktu sa fiktivnim i stvarnim osobama. Ovaj kontakt je u radovima ostvaren preklapanjem figura bez stvarne interakcije  i ostavlja posmatraču mesto za sopstvene asocijacije. Motiv heroja  u radovima se pojavljuje kao težnja za zaštitnikom, koji štiti slabije, a posebno žene. Ovde se radi o čežnji za idealnim koja aktere sprečava da se povežu na realnom nivou. Ovaj izostanak veze naglašava otuđenost današnjeg čoveka i osećaj samoće koji se često javlja u savremenom društvu.

Heroji i superheroji smatraju se idealnim članovima zajednice. Oni teže fizičkim, mentalnim i moralnim idealima. Superheroji dele mišljenje da zakoni moraju biti poštovani. Oni  veruju da je demokratija najbolji oblik vladavine. Veruju u rasne, verske i rodne jednakosti i procenjuju svakog čoveka prema sopstvenim zaslugama.

U današnjem vremenu u jeku ekonomske krize opet se javila potreba za spasiocem, herojem koji se pojavljuje u najkritičnijem momentu da spasi dan.



Izložba je otvorena do 16. decembra.


 



Datum objavljivanja: 10.12.2012.