Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Amuse au musee

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani francusko-srpskog prijateljstva" , koja se održava od 28. juna do 5. jula u Lazarevcu, biće prikazana izložba Thierry Nectoux: Pariski muzeji - AMUSÉ AU MUSÉE. Organizatori izložbe, koju će u galeriji Savremenici u 20 h otvoriti kustos Spomen-zbirke Milana Kvas, su Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Francuski kulturni centar iz Novog Sada.


 


Dani francusko-srpskog prijateljstva ustanovljeni su prošle godine, u organizaciji Centra za kulturu Lazarevac i Francuskog kulturnog centra iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Francuskog kulturnog centra (Beograd) i Gradske opštine Lazarevac. Bogatstvo sadržaja, čiji je cilj promovisanje kulturnih veza između dva naroda, uključuje tribine, predavanja iz oblasti književnosti, projekcije filmova, pozorišne predstave i izložbe.



Izložbom Thierry Nectoux: Pariski muzeji - AMUSÉ AU MUSÉE, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se uključuje u program ove značajne manifestacije. Jedan od razloga je činjenica da Galerija Savremenici u Lazarevcu čuva dela istih autora koji su zastupljeni u Spomen-Zbirci, poput Petra Lubarde, Zore Petrović, Ivana Radovića. Drugi, još značajniji, leži u mnogobrojnim vezama kolekcije Beljanskog sa Parizom - Pavle Beljanski je diplomirao prava na Sorboni, u pariskim muzejima se probudila njegova kolekcionarska strast, a većina umetnika Spomen-zbirke bili su deo pariske slikarske škole. Zbog toga Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u svom radu na različite načine promoviše francusku kulturu. Na prošlogodišnjoj manifestaciji Noć muzeja to je rezultiralo izložbom fotografija Tijerija Nektua, koju je tokom jedne noći videlo čak 4.200 posetilaca. Kao deo umetnikovog projekta Amusé au musée, predstavljeni su najpoznatiji pariski muzeji iz jednog posebnog ugla: osim arhitekture, Tijeri Nektu je objektivom zabeležio neposrednost emocija i gestova, poglede i izraze na licima poklonika umetnosti. Majstor u beleženju lepota i tajni unutrašnjeg života ljudi, Nektu je novinar-fotograf koga interesuju različite kulture, naročito Kine i Meksika. Od pre 15 godina prati život mladih u Srbiji. Sarađuje u najznačajnijim francuskim časopisima i predaje u školama za fotografiju. Osnivač je agencije i website "Chambre noire" (www.chambrenoire. com).



Tokom narednih godina, u okviru ovog lazarevačkog letnjeg kulturnog događaja, planira se predstavljanje bogatih sadržaja Spomen-zbirke na temu francuskih uticaja na razvoj uzbudljivog razdoblja nacionalne moderne umetnosti u periodu između dva svetska rata.


 



Datum objavljivanja: 26.06.2008.