Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ampelman, Mirjane Blagojev

U utorak, 1.decembra s početkom od 19 do 21 časova, u Galeriji SULUJ otvara se izložba fotografija s konceptualnim konotacijama - Ampelman - mlade vojvođanske umetnice Mirjane Blagojev.


 


Ova mlada vizuelna umetnica koja nam dolazi iz Novog Sada,  izložbom fotografija vezanih za motive iz Berlina i Beograda, konceptualno razmatra odnos ljudi prema sopstvenoj istoriji i svom identitetu. Dok je u primeru Nemaca, koji su se izborili da mali simbol, figuricu sa semafora " čikicu - Ampelmana "  / nasleđe iz istočnog, socijalističkog Berlina /očuvaju i transformišu u jedinstveni simbol Berlina, primer beogradskog odnosa prema nazivima ulica, latinici i ćirilici ali i spomenicima kulture,  govori o  sasvim suprotnom stavu! Naime, naš odnos prema sopstvenoj istoriji i identitetu podleže trenutku, trenutnim stavovima etablirane vlasti i njihovoj slobodnoj proceni šta je istorijski relevantno a šta nije. Samim tim određene grupe, kreiraju važnost i istinu, relativizujući činjenice u slobodnoj i trendovskoj orijentaciji. Suprotstavljajući ova dva fenomena, medijem fotografije i dovodeći ih u isti  kontekst, Mirjana nas navodi na određene zaključke, pokrećući razmišljanja o sebi samima....Duhovito, vrcavo i inteligentno...



Rođena u Zrenjaninu 1974. godine. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. godine na smeru vajarstvo u klasi profesora Ljubomira Denkovića. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strasbourg-u, Francuska, 2005. godine, na smeru za staklo. Magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na smeru vajarstvo u klasi profesorice Gordane Kaljalović 2007.godine. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Novom Sadu kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti, smer vajarstvo.





Izložba se može pogledati do 12.12.2009.


 


 



Datum objavljivanja: 27.11.2009.