Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Amina Avdić: Rečenica

Otvarenje samostalne izložbe pod nazivom, "Rečenica" autorke Amine Avdić.
u subotu, 1. jula 2017. godine u 19 sati. Izložba traje do 15, jula, u Galeriji Collegium artisticum, Sarajevo.


 


Amina Avdić je rođena 13. maja 1986. godine u Priboju (Srbija). Odrasta u Sarajevu gdje završava Srednju školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek za vajarstvo, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za produkt dizajn. Tokom studija na Akademiji posebno je zanima prostor i scenografija. Kao apsolvent svoju kreativnost nastavlja da istražuje i kroz rad na filmu što će u razvoju njene kreativnosti ostaviti veliki uticaj. Diplomirala je 2010. godine na Odsjeku za produkt dizajn nakon čega najviše istražuje rad na relaciji scenarija i scenografije.



Sa prijateljima Tatjanom Kovačević, Emirom Ramovićem i Emirom Kapetanovićem radi na svom prvom samostalnom, multimedijalnom projektu “Scenografija uma“. U novembru 2011. godine u Meeting Pointu je predstavljen početak rada na projektu sa svim učesnicima, a 2012. godine predstavlja prvi dio projekta izložbom u Meeting Pointu.



Paralelno sa radom na scenografiji bavi se i drugim vidovima produkt dizajna, dizajnom enterijera, učestvuje na umjetničkim radionicama i izložbama. Pod uticajem rada na filmu i želje za kreiranjem vlastite priče i scenografije, 2016. godine je snimila svoj prvi kratkometražni film "Misao" sa Ivanom Bosiljčićem u glavnoj ulozi.



Tokom magistarskog rada, roman "Mađarska rečenica" autora Andreja Nikolaidisa inspiriše je da dizajnira konceptualnu knjigu, čija je osnovna ideja predstaviti rečenicu u jednom nizu, bez prekida. Tako je nastao dizajn trake duge oko 300 metara ispisanog romana. Vođena idejom da dočara dužinu jedne složene misli, dizajnira izložbu trake u neprekidnom nizu u prostorima galerije Collegium artisticum, pod nazivom "Rečenica". U galeriji je mrak, traku i tekst otvaramo svjetlom baterijske lampe (na taj način autorica sugeriše put izbjeglice, što je ujedno i tema knjige), a dok otvaramo sve više tekst, tako nailazimo i na različite elemente (fotografije, predmete, video projekcije,...) koji prate radnju rečenice.





Izložba je uvrštena u program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala književnosti Bookstan a svi zainteresovani izložbu će moći pogledati do 15. jula 2017. godine.


 


 



Datum objavljivanja: 01.07.2017.