Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Alla prima Tamare Nedeljković Vukše

U četvrtak, 21. oktobra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se samostalna izložba autorke Tamare Nedeljković Vukše, pod nazivom, "Alla prima". Izložba traje do 8. novembra.

 


Tamara Nedeljković Vukša (1973)  predstavlja najnoviji ciklus radova koji su nastali posebnom tehnikom ručno pravljenog papira.  Ne napuštajući kontinuitet u istraživanju mogućnosti  papira kao podloge, ali i  kao elementarnog materijala u samom procesu  rada, autorka se kreće ka sve radikalnijoj redukciji linearnih struktura dominantnih u njenim ranijim radovima, stvarajući amorfne bojene površine koje dalje rekombinuje u različite geometrijske formacije. Istraživanje plastičkog poretka i odnosa materija/forma,  potencijal za simbolička tumačenja boje, uz naglašenu suptilnost  i poetizaciju kreativnog mišljenja centralna su mesta ovog ciklusa. 

     


"Stvaranje slikarske površine ručnim oblikovanjem lista  postalo je idealan obrazac kreativnog mišljenja “alla prima” ili u matematičkom značenju “alikvota” (broj koji se sadrži u drugom broju bez ostatka), a u Tamarinom slučaju slikarska dela ne na papiru, nego u papiru. Iz ovakvog kreativno-tehničkog procesa stvoren je prizor redukcije događaja na površini, koji se vezuju za vizuelnu senzaciju izmagličastih daljina, koje nastaju “iznutra”, svojevrsne dubine papirne mase, delujući daljinski time izvan prostora same površine papira. Elementarno bojenje, uglavnom toplim tonovima, stvorilo je nenametljiv dijalog svojstava reciklažne strukture samog papira i bojenog dejstva akvarelne providnosti nanesenih pojednostavljenih formi. Time je stvorena mogućnost za kombinatoriku pojedinih listova sa više njih u istom vidnom polju, što stvara ugođaj toplog okruženja, spajanjem svojstava reciklažom oprirođenog organskog materijala (puple) i formom sugerisanog urbanog prostora (geometrizovane forme)."


Kosta Bogdanović (iz predgovora kataloga)




Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 19.10.2010.