Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Alisa Teletović: Moje nesvjesno

Atelier DivArt, Kosančićev venac 3. u utorak 18. oktobra u 19h otvaranje izložbe Alise Teletović „Moje nesvjesno“. Izložba traje do 28. oktobra


 


“Promišljanje o vlastitom biću i introspekcija su konstanta stvaralaštva Alise Teletović. Slikarski opus umetnice neraskidivo je vezan i ispreplitan s kontemplacijom o sopstvenom životnom iskustvu. Alisa ličnim primerom potrage za suštinom, putovanjem kroz realne i imaginarne predele traga za istinom, srećom i smislom života. Polazeći od sebe ona utiče na pojedinca da započne avanturu samospoznaje s konačnim ciljem da zajednicu i društvo učini boljim. Sagledavajući svet kroz prizmu sopstvenih doživljaja Alisa Teletović ne beži od realnosti gde su ništavilo, rat, uništenje, gubitak, izolovanost, usamljnost, nepravda sveprisutni. Realnost najnižeg u čoveku osvetljava ono najbolje u njemu: plemenitost, lepotu, dobrotu, empatiju. Iz ovog paradoksa ljudskost u punom značenju te reči koja smisao pronalazi kako u spoznaji Boga tako i u egzistencijalizmu umetnici daje čvrsti osnov iz kojeg crpi snagu svog bića, smisao i svrhu postojanja. Insistirajući na spoznaji, razumevanju svakog trenutka koji nije propušten već shvaćen i upamćen Alisa Teletović slika beleške svojih razmišljanja i uverenja.



Alisa Teletović svoja uverenja iz domena apstraktnog materializuje na slici i prenosi na posmatrača. Alisino slikarstvo pripada ekspresivnoj figuraciji gde kolorit zauzima značajno mesto. Dok stvara umetnicu vode iskonski nagoni izražavanja i zakonitosti života. Na slikama je otelotvoreno slikarkino raspoloženje, a predmetnost tako pada u drugi plan. Umetnica je prepuštena osećanjima koja se prelivaju na posmatrača.



U ovom najnovijem ciklusu predmetnost, dezintegrisani i izobličeni ljudski likovi više se ne pojavljuju, kao ni svedeni kolorit. Alisa se vraća bogatstvu boja i apstraktnoj formi. Nazivi slika neraskidivo su vezani sa onim vizualnim u njima. Tako slike: Čudo u meni, Igre u nama, Misli, Naći sebe, Nesvesno, Pejzaži u meni, Prazan prostor u glavi, Pusti da budem, Blue i Vojnik sa cvetom u jednoj svedenoj, jezgrovitoj i sažetoj formi iskazuju celokupnu filozofiju Alisinog stvaralaštva i promisli. Osećanje teskobe i uzaludnost egzistencije nisu ono nužno u današnjem trenutku. Oslobođenje od stega prošlosti, njeno prihvaćanje i život u sadašnjem ispunjenom trenutku koji donosi ravnotežu i smisao su ono što umetnica iznosi u svojim ostvarenjima.



Alisa Teletović osećanje teskobe i uzaludnost egzistencije stavlja u drugi plan u odnosu na oslobođenje uma, duše i tela i pronalasku lepote u svakodnevnom životu. Kako u svojim mislima i na svojim slikama umetnicu vodi optimizam koji u današnje vreme predstavlja svojevrsni paradoks, ono neočekivano. Izuzetak od pravila. Zato Alisine slike nose snagu života i daju jedan dublji smisao njenom slikarstvu.“



Slavica Obradinović, istoričar umetnosti



 



Dinamična biografija ove umjetnice obilježena je, već od malena, putovanjem i raznim gradovima, rođena u Banjaluci, odrasta u Hercegovini, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu.

 Diplomirala je 2000te godine na RMIT univerzitetu u Melburnu, gdje završava Bakalerat u Umjetnosti i Advanced diplomu iz Elektronskog Dizajna i Interaktivnih Medija. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, HKD Napredak te ULUBIH-a.

 Iza sebe ima više od dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbornu, Pertu, Adelaidu, Abu Dabiju, Beču, Veneciji, Trogiru, Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Istaknuta samostalna umjetnica BIH dobitnica je niza priznanja i nagrada. Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama.

 Alisa živi i radi u svom ateljeu u Sarajevu od 2011.godine.


 



Datum objavljivanja: 18.10.2022.