Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Alijansa civilizacija

Otvaranje "Regionalne izložbe srednjovekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka" u atrijumu Narodnog muzeja, Trg Republike 1a, Beograd (ulaz iz Vasine ulice), 21. oktobar, 2011. od 15 - 16 časova.


 


Povodom 66. godišnjice Ujedinjenih nacija (UN), UN u Srbiji, u saradnji sa vladom Republike Srbije, Alijansom civilizacija UN i Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom Republike Srbije, pozivaju Vas na otvaranje "Regionalne izložbe srednjovekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka".




Četiri države iz regiona – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija, predložile su da srednjovekovni nadgrobni spomenici, zvani ‘stećci’, budu upisani na Uneskovu ‘Listu svetske baštine’, kao serijska nominacija. Projekat je podržala kancelarija Uneska u Venenciji – Regionalni biro za nauku i kulturu u Evropi. Izložba će biti otvorena istog dana u sve četiri zemlje, kako bi se stanovništvo regiona upoznalo sa ovim važnim delom kulturnog nasleđa. Događaj će biti organizovan u obliku konferencije za medije.


Izložbu otvaraju: Ministar kulture, g. Predrag Marković, Stalni predstavnik UN u Srbiji, g. Vilijam Infante,  Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i član Nacionalne  komisije za saradnju sa Uneskom, gđa. Vera Pavlović Lončarski, Direktorka Narodnog muzeja, dr Tatjana Cvjetićanin



 


Datum objavljivanja: 18.10.2011.