Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Alena Klaćik: U potrazi za identitetom

U ponedeljak, 22. januara u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se samostalna izložba grafika, umetnice iz Novog Sada, Alene Klaćik pod nazivom, "U potrazi za identitetom".


 


Grafike ove mlade autorke, žanrovski i vizuelno ujednačene, predstavljaju zaokruženu celinu unutar koje se prepoznaje varijacija jednog motiva – portreta. Reč je o nemimetičkom pristupu, o nekonvencionalnim portretima koje karakteriše naglašena gestualnost i eskspresivnost umetničkog postupka. Svi radovi nastali su u tehnici litografije koja omogućava neposredan i spontan umetnički izraz. Portreti su predstavljeni u obrisima,  naslovljeni ličnim imenima, a u prvom planu su istaknuti likovni kvaliteti grafike, gustom mrežom isprepletanih linija različitog intenziteta. Varijacije u dinamici kompozicije, kao i bogatstvo kolorističke izražajnosti vode ka individualizaciji portretisanog lika.



„Klaćikova se, naravno, ne bavi karatkerističnim izgledom, još manje fizionomijom samog lika/lica portretisanih, nego nas izveštava o njihovom psihološkom statusu, individualizuje ih i kategorizuje po temperamentu, dosežući čak do Hipokratove tipologije ličnosti, te ovde prepoznajemo karaktere melanholika, kolerika, flegmatika ili sangvinika… Važno je napomenuti da ti i takvi “podaci” u ovim grafičkim listovima nikako nisu narativnog porekla i karaktera; oni su plod jedne autentične likovno-grafičke strategije; sve je ovde precizirano snagom i ekspresijom gesta; ritmom linijskog protoka ili načinom sedimentiranja crtovlja; tenzijom i intenzitetom čiste boje ili njenim “preklapanjem”; jedinstvenom kolorističkom atmosferom; ukupnom plastičkom strukturom; svežinom postupka i izraza. Zapravo, sadržaj, metafora i svojevrsna profilozofiranost stvarnosti ovde proističu iz – plastičkog ustrojstva grafičkog lista“. (iz teksta Save Stepanova)



Alena Klaćik (1991. Novi Sad), diplomske (2014) i master (2016) studije završila je na katedri za grafiku, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa Anice Radošević. Realizovala je tri samostalne izložbe, učesvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je SULUV-a. Stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Fonda za mlade talente. Dobitnca više nagrada, od kojih - Senfelder nagrada za izuzetna ostvarenja u oblasti litografije u Nemačkoj. Bavi se grafikom, slikarstvom i crtežom.


 


 



Datum objavljivanja: 19.01.2018.