Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandra Petruševski Ristovski: Prostori zaborava

Otvaranje samostalne izložbe Aleksandre Petruševske Ristovske pod nazivom Spaces of Oblivion / Prostori zaborava, u četvrtak 31. marta od 19 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37.

 







Nova stvarnost suočava nas sa fundamentalnim problemima nagomilanih decenijama; suočava nas sa spoznajom da je društveno tkivo krhko u suočavanju sa novim izazovima koji zahtevaju kolektivna rešenja. A kada smo pred mrežom raskrsnica, imamo osećaj da je ugrožena osnovna egzistencija. Iako u vremenima krize kultura i umetnost dolaze na poslednjem mestu, ova dvostruka marginalizacija može, zauzvrat, biti prilika da se stvarnost sagleda na poseban način i da se ponudi jasna vizija o tome gde smo i kuda treba da idemo.

Život slike i/ili slikarske serije počinje u trenutku njenog mutnog poimanja, razvija se kroz proces fizičkog izvođenja i, u pravom smislu, nastavlja da komunicira kada se deli u bilo kom reprodukovanom, određenom obliku. Izložba je, pak, jednostavno kontrolisana reprezentacija celine u prostornoj instalaciji viđenoj kroz autorovu prizmu.

Aleksandra Petruševska Ristovska se od samog početka pokazuje kao ozbiljna umetnica što svojim prisustvom kontinuirano potvrđuje na umetničkoj sceni već 15 godina, čineći to jedinstvenim i suptilnim angažmanom. Ono što je evidentno u njenim prethodnim radovima i serijama - ona još jednom ponavlja u svom najnovijem umetničkom projektu.

Samostalna izložba pod nazivom „Prostori zaborava” proizilazi iz dugogodišnjeg istraživanja započetog još 2017. godine te nakon prošlogodišnje samostalne izložbe u Skoplju, sada se predstavlja u Beogradu. Serijal se sastoji od šezdesetak slika u različitim formatima, slikanih akrilom na platnu, uz digitalne slike, prema fotografskom modelu. Zajednički imenitelj je to što slike prikazuju enterijere javnih institucija, zgrada izgrađenih sedamdesetih godina prošlog veka kao deo moderne arhitekture u Skoplju.



Vladimir Jančevski





Aleksandra Petruševska Ristovska (1981, Skoplje), diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 2005. 2011. godine je magistrirala grafički dizajn, a 2017. godine i doktorirala na  Univerzitetu „Sv. Ćirila i Metodija”, на Institutu za makedonsku književnost, Odsek za kulturologiju, u Skoplju. Ristovska je izlagala i priredila nekoliko samostalnih i grupnih izložbi: Njujork (2010), Berlin (2010), Beč (2009), Bejrut (2009), Amsterdam (2008), Beograd (2006), Muzej savremene umetnosti Skoplje (2005, 2006, 2008). Do sada je učestvovala на nekoliko međunarodnih projekata i umetničkih rezidencija (KulturKontakt Austria, Evropska kulturna fondacija, Pro Helvetia Skopлje). U njenoj vizuelnoj praksi uočavaju se društvena i egzistencijalna pitanja izražena kroz tradicionalne i interdisciplinarne prakse.





Izložba će trajati od 31. marta do 10. aprila 2022. godine. Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 12 do 19 časova, kao i subotom od 10 do 14 časova.


 



 


Datum objavljivanja: 30.03.2022.