Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandra Kuzmanović i Danijela Mihić: Koordinate

Najava izložbe Koordinate, umetnica Aleksandre Kuzmanovic i Danijela Mihic / Koordinate. Otvaranje izložbe: četvrtak 9. mart u 19:00 časova. Izložba će biti otvorena do 21. marta.


 


Izložba „Koordinate“ Aleksandre Kuzmanović i Danijele Mihić objedinjuje zajedniče poetike i istraživanja ove dve mlade umetnice iz Banjaluke. Na izložbi će biti prikazani najnoviji radovi u kojima umetnice na neki način menjaju pozicije i polazišna mesta svojih istraživanja. Aleksandra iz enterijera prelazi u intimne privatne prostore, dok Danijela širi svoju figuralnost i prenosi narative u nove slikovne prostore i scene.

„Bitno mi je da sam ,,svoja na svome". Zanimaju me mjesta i stvari u kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži (tragovi netaknutog života), ,,čovjekova mjesta", prostori, rituali (tradicija), i međusobni odnos svega toga. Generalno se izražavam u raznim tehnikama.  U ovom ciklusu predstavljam svoju porodicu u intimnom, meni vrlo poznatom prostoru, gdje ih slikam kako rade radnje koje su uvijek radili: spavaju, odmaraju, rade, sjede.. i tako ih činim vječnim. Tema samih radove jeste itekako univerzalna, jer npr. na slici mog djeda gdje sjedi i gleda u nas, nije naslikan samo moj djed, već univerzalna djedovska ljubav prema unučetu. Na slici gdje moja baka razvija pitu, je naslikana baka koja svom unučetu, i ostaljim čeljadima priprema ručak, itd. Najveći sevap. Danijela i ja se bavimo društvom, nama bliskim, porodicom. U radovima rade radnje koje su specifične posebno na našu porodicu, a i podneblje. Obije smo zahvalne i srećne što smo odrasle u takvom društvu, koje je svakako uticalo na nas i našu umjetnost ovakvu kakva je“ reči su Aleksandre Kuzmanović.

Osnovna tema rada Danijele Mihić je želja za povezivanjem sa čovekom, odnosno društvom. U moru socijalno uslovljenih situacija,umetnica traga za istinom koja se krije ispod površine svih tih lica koja nose maske lažne hrabrosti, ponosa i gordosti. Figurativno slikarstvo, po njenim rečima, omogućava joj da na likovni način prikaže težinu i snagu života koju oseća ali teško nalazi reči da objasni, odnosno da konkretizuje svoju misao. U njenim portretima traži iskrenost i neisceniranost, odnosno njihovo stvarno stanje duha.


Aleksandra Kuzmanović, rođena u Tesliću 1997. godine, gdje  završava srednju školu 2015. godine. Iste godine upisuje Akademiju umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, smjer slikarstvo. Prvu i drugu godinu pohađa u klasi prof. Svjetlane Salić Mitrović, dok je treću i četvrtu godinu završila u klasi prof. Borjane Mrđa. Od treće godine studija izlaže samostalno. Dobitnik je nekoliko nagrada u oblasti slikarstva. Živi i radi u Banjaluci.



Danijela Mihić je rođena 1997. godine u Banjoj Luci. 2020. godine diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, odsjek slikarstvo. Živi i radi u Banjaluci.



Izložba će biti otvorena do 21. marta.


 



Datum objavljivanja: 09.03.2023.