Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandra Ilić: Sreća

Izložba „Sreća“ umetnice Aleksandre Ilić biće otvorena u petak 8.aprila u 19 časova u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnogcentra Galerija. Organizatori izložbe su Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KVART BW.

 


 

Izložba “Sreća”, druga po redu izložba uokviru kustoskog projekta “Perspektiva 22” istoričarke umetnosti Ane Kršljanin,biće otvorena do 18. aprila 2022. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz jeslobodan.



Autorka  sepretežno izražava u formi crteža, slike i prostorne instalacije. Istražujućimaterijale, a koristeći pritom lični simbolizam i „estetiku fasade“ (odnosnoizgled uličnih grafita), Aleksandra u radu ističe značaj introspekcije iintimnog pozicioniranja spram pojedinih aktivnih socijalnih fenomena.



„Pojam sreće je veoma proučavan i razmatrantokom istorije, što dovodi do zaključka o značaju koji ljudi pridaju ovomfenomenu. Vremenom su se u narodnom verovanju utemeljili i određeni motivi zakoje se smatra da privlače sreću. Detelina sa četiri lista, žir, kovanice,potkovica, dimničar, jednorog, bubamara, žaba su neki od klišea koji sesmatraju donosiocima sreće“. Aleksandra Ilić



„Umetnica kombinuje ćirilično i latinično pismoispisujući reči koje su sugestivne i blage, opšteprihvaćene kao univerzalnidonosioci sreće i čije čitanje zaista stvara osećaj mira i bezbrižnosti nakakvu smo naučeni još kao deca. Nasuprot ovim nežnim vesnicima nečeg lepog ičarobnog što donekle doalzi i samim verovanjem i željom, prisutan je izuzetnogrub i sirov izraz koji stvara masivnije slike strukturno bogate  nanosima stvaranim peskom i emajlom. Intenzivankolorit skreće pažnju na centralni motiv čije je dodatno isticanje postignutodekorativnim i ornamentalnim okvirima koji ga akcentuju“. Ana Kršljanin,istoričar umetnosti





Rođena u Beogradu 1987. godine. Završila je osnovne akademske studije na Ekonomskom fakultetu Subotica,2010. godine. Osnovne akademske studije na Akademijiumetnosti u Novom Sadu (smer Slikarstvo) je završila sa prvomsamostalnom izložbom „Izložba“, 2014. godine, dok je master akademske studije završila na istoj akademiji sa izložbom „Natron“, 2015. godine. Rad izpomenute serije „Natron“ nagrađen je trećom nagradom Niš Art Fondacije 2016. godine. Od završetkastudija aktivno se bavi samostalnom umetničkom praksom. Od 2020. godine nosilacje statusa samostalnog umetnika. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).


 



Datum objavljivanja: 06.04.2022.