Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandra Ilić: Direktan prenos / Uključiti zvuk

Od četvrtka 8. aprila otvorena je samstalna izložba radova autorke Aleksandre Ilić pod nazivom "Direktan prenos / Uključiti zvuk". 8 – 26. april 2021. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac.


 


Aleksandra Ilić (1987) diplomirala je a potom i magistrirala 2015. na  Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Realizovala je 13 samostalnih izložbi i izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autorka se galeriji predstavlja najnovijom serija slika pod nazivom ,,Direktan prenos / Uključiti zvuk“ koja predstavlja nastavak ciklusa ,,Mute“ započetog 2018. U fokusu ovog istraživanja je fenomen otuđenja pojedinca i njegove najeksplicitnije manifestacije – odsustva komunikacije ili kako ga autorka naziva ,,mute osećaj“.







U seriji radova pod nazivom „Mute“, na kojoj umetnica radi još od 2018. godine, ona upravo umetnika  suprotstavlja se današnjem glasnom, preglasnom društvu u kojem od siline buke, kakofonije glasova i informacija koji potiču sa različitih strana i izvora, kroz medije, široko raspotranjene društvene mreže ili žamora koji dopire sa ulice, mi često više nismo u stanju da raspoznamo svoj glas, svoje misli, lutamo u tom mnoštvu zvukova gubeći sopstveni identitet i mogućnost jasne komunikacije.



(…) Aleksandra Ilić svoj glas iskazuje kroz dela kolažnog tipa koja su pozicionirana u zatvorenom galerijskom prostoru i s obzirom da koristi pesak koji imitira strukturu maltera često deluju kao deo uličnih fasada otrgnutih sa zidova urbanog prostora i premeštenih u galerijski prostor. Fasade umetnica povezuje sa tokom misli i pažnje savremenog čoveka koji usled mnoštva slika, rečenica, nepotpunih informacija kojima smo svakodnevno zasuti mogu biti povezane u jedan zaključak, celinu ili razbijeni na mnoštvo disharmoničnih fragmenata.

           

Sunčica Lambić - Fenjčev, istoričarka umetnosti  (iz predgovora kataloga)


 


 



Datum objavljivanja: 05.04.2021.