Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Zograf: Dizni kao inspiracija

U galeriji O3ONE do 23. novembra traje izložba pod nazivom Dizni kao inspiracija. U pitanju je diznifikovan pogled na svet kolekcije Saše Rakezića alijas Aleksandra Zografa koji otkriva avanture narodskih verzija Diznijevih likova.


 


Prema rečima Stevana Vukovića, „kuvarice iz tridesetih godina prošlog veka, blokovi za crtanje, spomenari, gobleni, fotografije i razni predmeti suvenirskog karaktera koji su na ovoj izložbi predstavljeni, imaju kao zajedničku crtu to da su proizvodi diznifikovanog pogleda na svet. Ali, oni ne samo da nemaju licencu kompanije Dizni, već u nekima od njih nalazimo protagoniste koji jedva da imaju sličnosti sa karakterima i pričama u stripovima i filmovima práve Dizni produkcije. U izvedbi, neki su nenamerne varijacije, usled neukosti onoga ko je izveo lik Diznijevog junaka, neki su njihovi lokalizovani dvojnici, a neki parodije. Analizom svakog od ovde predstavljenih komada može nešto da se nauči, ali na način suprotan od klasičnog školskog učenja. To nije prosto usvajanje uzornih postupaka čijim se ponavljanjem postiže željeni efekat, već uočavanje načina na koje se vlastiti spontanitet koristi u kreativnom procesu“. 


Kolekcija koju imate priliku da pogledate, rezultat je dugogodišnjeg sakupljačkog rada jednog od naših najsamosvojnijih autora u žanru alternativnog i podzemnog stripa. Saša Rakezić (rođen 1963. u Pančevu), poznatiji pod pseudonimom Aleksandar Zograf, objavljuje stripove od 1986. godine, u časopisima NON, Ritam, Rock, Mladost i drugim. Rano je prepoznat i u inostranstvu, najviše u Sjedinjenim američkim državama, gde objavljuje u časopisima The Comics Journal, Zero Zero, Weirdo, Rare Bit Fiends, Buzzard, Cow, Tantalizing Stories i drugim. U skorije vreme stripovi ovog autora su se pojavili i u izdanjima izdavačkih kuća L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji, MMMNNNRRRG! u Portugaliji, Centrala u Poljskoj, Nyitott Könyvműhely u Mađarskoj i Kapsimi u Grčkoj, dok je američka izdavačka kuća Top Shelf 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom Regards From Serbia. Učestvovao je na velikom broju međunarodnih strip festivala, konferencija i izložbi. Dobitnik je Specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu 2004. na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu.


Izložbu možete pogledati do 23. novembra u O3ONE Art Space galeriji (Uzun Mirkova 10/II). Radno vreme Galerije je utorak-subota od 12:00-19:00 časova.


 



 


Datum objavljivanja: 03.11.2016.