Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Zograf

Pred vama je svet Aleksandra Zografa i mogući odgovor na pitanje kako se strip dešava, odnosno da li strip nastaje inspiracijom iz stvarnosti ili inspiracijom iz stripa samog. Naša teza je naravno da se današnja stvarnost, sasvim sigurno, bar
jednim delom pravi iz stripa.


 


Saša Rakezić kao strip crtač nije od onih autora za koje bi se mogla upotrebiti u ovakvim situacijama u običajena fraza „"mnogi junaci koje je stvorio ostali su nam zauvek u uspomeni". Ustvari, kad bolje razmislite nijedan strip junak koga je stvorio Saša Rakezić nije nam ostao u uspomeni. Sa druge strane, svi znaju ko je Aleksandar Zograf, jer je on autor u svetu cenjenih i kod nas rado skupljanih stripova, koji se često u njima i pojavljuje.



Spirala paradoksalnosti koju Saša Rakezić voli da kreira ustvari nas navodi na to da shvatimo da je glavni junak stripova, ustvari njihov autor. Njegovo stalno pojavljivanje u stripovima Aleksandra Zografa ustvari čini da nam svet stripa postane neka vrsta paralelne stvarnosti u koju rado uranjamo. U tome i jeste suštinska čar najboljih strip dela oduvek ona nam pružaju mogućnost da pratimo svoje sopstvene fantazije i dovedemo ih do neočekivanog kraja i

razrešenja. Pošto nas kroz stripove Aleksandra Zografa skoro uvek vodi Zograf sam, on se u neku ruku, pojavljuje kao nas vodič i prijatelj na putu ka neslućenom i nedoživljenom, što uvek postoji negde pored nas.



Ovim dvojnim prisustvom autora, istovremeno sa obe strane papirnog ogledala, poništava se svaka razlika između ta dva sveta. Time se postiže neobičan efekat u kome ostajemo pomućenih čula i saznajemo da i svet po kome se krećemo može biti neka vrsta avanture Aleksandra  Zografa, jednako kao i onaj svet opisan u samom stripu. Ova izložba zato treba da nam pomogne da se malo snađemo u svemu tome, a pre svega konačno dobijemo pun uvid u to odakle potiču njegove avanture duha i uvida u ljudsku krhkost.



Pred vama je svet Aleksandra Zografa i mogući odgovor na pitanje kako se strip dešava, odnosno da li strip nastaje inspiracijom iz stvarnosti ili inspiracijom iz stripa samog. Naša teza je naravno da se današnja stvarnost, sasvim sigurno, bar jednim delom pravi iz stripa.



Dragan Ambrozić   Jun  2008


 



Datum objavljivanja: 01.07.2008.