Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Todorović: Remasterovana religija

Muzej u Smederevu & Gradska galerija GSU Smederevo, izložba autora Aleksandra Todorovića, "Remasterovana religija / Religion Remastered". 13. jun, 2019. – 12.jul, 2019. Otvaranje: četvrtak, 13. jun, 2019. u 19h.

 



 


U okviru godišnjeg programa Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo za 2019, u Muzeju u Smederevu, na izložbi pod nazivom REMASTER RELIGIJE/RELIGION REMASTERED predstaviće se autor uz Beograda Aleksandar Todorović. Umetnik će postaviti objekte i radove malog i srednjeg formata koji su rađeni jajčanom temperom, zlatnim listićima i paladijumom na drvenoj dasci, kao i akvarele i digitalni print. Okosnicu njegove izložbe u Smederevu činiće fenomeni modernog društva, odnosno recepcija i reakcija umetnika na svet koji ga okružuje.

Umetnik u svojim radovima referiše, pre svega, na popularnu kulturu, ilustraciju i strip, iako su mu osnovni motivi, političari i birokrate, kao i drugi tipovi, odnosno modeli savremenog potrošačkog i mas-medijskog društva. Autor koristi tehnike religijskog slikarstva, podvlačeći ovim putem osnovnu poruku svoje slikovne predstave, koju čini njegovo upozorenje da čovekov nagon ka verovanju (i religiji), u savremenom kontekstu „ može biti usmereno ka idejama i stvarima koje nam ne samo ne trebaju, već nam i škode.“



„Koristeći vizuelne i kompozicione elemente religiozne ikonografije, a menjajući narative i aktere- mesije u političare, partijske sledbenike u apostole, a običan narod u kreš-test lutke- sproveden je svojevrsan remaster religije na izabranim radovima. Na njima vidimo panteon likova koji se godinama postepeno gradi, dok su tematike te ikonografije raznovrsne. Radovima, koji pripadaju vremenski i tematski različitim serijama, zajednička je inspiracija koja dolazi iz posmatranja savremenog sveta. Izabrane teme, poput pop kulture i istorije,  bivaju istraživane kroz upotrebu crnog humora, ironije, pa i određene doze sarkazma. Vizuelni stil vremenom varira, predstavljajući mešavinu drevnog crkvenog vizantijskog slikarstva, ukrštenog sa pop artom i haj-end ilustracijom, i možemo ih likovno povezati sa pravcima poput low-brow, pop-nadrealizma i new contemporary pokreta.“ ( Autor, citat iz kataloga)





Aleksandar Todorović je rođen 1982-e godine. Upisuje 2002-e godine Fakultet Likovnih Umetnosti u Beogradu, koji završava 2007-e godine kao diplomirani slikar (master), u klasi prof. Gordana Nikolića. Još za vreme fakulteta kreće sa izlaganjem svojih radova po grupnim i studenstkim izložbama. Prvu samostalnu izložbu imao je 2010-e godine, u Novom Sadu. Postao je član ULUS-a i u statusu je samostalnog umetnika od 2011-e godine. Radovi i intervjui su mu objavljivani na umetničkim blogovima, u internet i štampanim publikacijama širom sveta. Izabran je kao jedan od 100 perspektivnih umetnika za objavljivanje u umetničkoj publikaciji "100 painters of tomorrow" izdavačke kuće Thames & Hudson. Radovi mu se nalaze u više domaćih i stranih kolekcija. Osvojio je nekoliko konkursnih nagrada na domaćim i stranim umetničkim takmičenjima. Jedan je od osnivača umetničke grupe C4, sa kojom je imao više grupnih izlaganja. Do sada imao blizu 50 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Grčka, Austrija, Francuska, Engleska, Amerika). Aktivno sarađuje sa galerijom Dio Horia u Grčkoj. Živi, izlaže i stvara aktivno u Beogradu.



Nagrade

1. Prodate dve slike za Metro Cash & Carry umetničko takmičenje 2005-e

2. Podelio prvo mesto na umetničkom on-lajn takmičenju organizovanom od strane Art Collectors Club-a 2011-e

3. Jedan od izabranih umetnika za publikovanje i izložbu u Londonu, jesen 2014, na međunarodnom takmičenju "100 painters of tomorrow", izdavač  Thames&Hudson, Engleska.

4. Osvojena prva nagrada za slikarstvo na međunarodnom konkrusu "Emerging Art Award", u organizaciji galerije Beers Contemporary, Engleska, 2014-e.



Selektovane izložbe (u Srbiji i Inostranstvu)

Izlagao u Srbiji, Smederevo, Galerija savremene umetnosti Smederevo, april 2012, grupna izložba.

Izlagao u Srbiji, Beograd, galerija Parobrod, Dupleks projekat, maj 2013, samostalna izložba.

Izlagao u Srbiji, Vranje, galerija Narodnog muzeja Vranje, maj 2013, grupna izložba grupe C-4.

Izlagao u Srbiji, Beograd, galerija Štab, april 2015, samostalna izložba.

Izlagao u Srbiji, Čačak, memorijal Nadežde Petrović, oktobar 2018, grupna izložba "LIMITED".

Izlagao na Serbiarte, MAP Kellergalerie montartphon, Vorarlberg, Austrija, 2014, grupna izložba.

Izlagao na 100 painters of tomorrow, Beers Contemporary gallery, London, Engleska, 2014, grupna izložba.

Izlagao na HEY!-acte3 izložbi, muzej Halle Seint Pierre, Pariz, Francuska 2015, grupna izložba.

Izlagao na Dio Horia izložbi "Alice in Crisis", galerija Dio Horia, 2015, Mikonos, Grčka 2016, grupna izložba.

Izlagao u Tim Faulkner galeriji, Luivil, Amerika, 2016, solo izložba

Izlagao na izložbi "Jamais vu: un evanouissment", galerija KC Srbije, Pariz, Francuska, 2017, grupna izložba grupe C-4.

Izlagao na Dio Horia izložbi "Buy it All, Eat it All", galerija Dio Horia, 2017, Mikonos, Grčka 2016, samostalna izložba.



Selektovane štampane publikacije

LIMITED, Sluzbeni glasnik, Srbija, 2018

HEY! (issue 29), Ankama editions, France, 2017

VANDALS, no1, WE ARE VANDALS, SAS edition, France, 2016

HEY! acteIII, Ankama editions, France, 2015

100 painters of tomorrow, Thames & Hudson, UK, 2014

HEY! (issue 17), Ankama editions, France, 2014

Made in Mind (issue1), Made in mind publishing, Italy, 2014

The State of art- Photographic & Digital #1, Bare Hills publishing, UK, 2014







Mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, viša kustoskinja


 


 



Datum objavljivanja: 11.06.2019.