Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Stanojević Kempa: Preoblikovanje

U ponedeljak, 12. septembra, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba „Preoblikovanje – Od upotrebnog predmeta do savremene forme" Aleksandra Stanojevića Kempe. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 23. septembra 2022.


 


Svoj dosadašnji rad karakterišem kao istraživanje i ispitivanje različitih stilova i tehnika kroz motiv portreta, prvenstveno slikarskim tehnikama, ali i grafičkim, crtačkim kao i vajarskim metodama. Zainteresovanost za ljudski lik kao temu, razvijam tokom studija, daljim istraživanjem, radom i napredovanjem, glavni fokus mog interesovanja postaje čovekov proizvod, odnosno svakodnevni upotrebni predmet koji je iskorišćen, i gubitkom svoje svrhe postaje nepoželjan i odbačen. Temom pod nazivom „Preoblikovanje - Od upotrebnog predmeta do savremene forme" iskazujem zainteresovanost za trodimenzionalni objekat i skulpturu. Sama ideja rada zasniva se na korišćenju odbačenih, neumetničkih, utilitarnih predmeta koje su deo naše svakodnevice. Velikom potrošnjom i dostupnošću predmeta koji se odbacuju na dnevnom nivou ukazujem na potrošačko društvo, konzumerizam, ali i mogućnost reciklaže u svrhu davanja novih oblika i vrednosti, menjajući okruženje, namenu i svrhu odbačenog. Takođe,  baziram se na istraživanju na koji način neumetničko, postaje umetničko. Radovi su izvedeni u kombinovanoj tehnici pri izradi same konstrukcije - nadogradnjom (lepljenjem, pričvršćivanjem) različitih materijala i oblika (gotovih predmeta), kao i fizičkim delovanjem na oblik (lomljenje, krivljenje). Ovaj način formiranja konstrukcije predstavlja neiscrpni izvor novih mogućnosti i novih formi. Ta nova, apstrahovana forma obložena je u tehnici papir - maše (papier-mache) i prateći oblik konstrukcije, stvara novu, umetničku formu. Kolorit je baziran na korišćenju pretežno intenzivnih nijansi različitih tonova, što referiše na sintetičko i veštačko ali i na novo, u korist preoblikovanja običnog predmeta u formu od estetske vrednosti.



Autor





Stanojević Aleksandar rođen je 27.12.1992. u Paraćinu, Srbija. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo, na klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Trenutno je na master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zirojević. Boravio je u rezidencijalnom projektu Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Austrija 2015. Godine, kao i na razmeni studenata (ERASMUS PROGRAM), Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Granada, Španija 2017. Godine. Iste godine postaje mentor i likovni pedagog Đačke likovne kolonije na Grzi u Paraćinu. Trenutno živi i radi (stvara) u Novom Sadu. Do sada je imao 15 samostanih izložbi i učestvovao je na mnogim grupnim izložbama. Dobitnik je prve nagrade 44. „PALETA MLADIH“, Likovna galerija Kulturnog centra Vrbas. Član je SULUV-a od 2021. godine.


 



Datum objavljivanja: 08.09.2022.